Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић и одговорно лице Астрономске опсерваторије Београд др Гојко Ђурашевић потписали су данас, у Општини, Споразум о пословно-техничкој сарадњи ове две институције.

 

Владан Јеремић је истакао да му причињава задовољство што је потписан први Споразум о сарадњи између Општине Звездара и Астономске опсерваторије која се налази на територији општине и по којој општина носи име.

„Драго ми је што смо данас са једном од најзначајнијих научних установа у земљи потписали Споразум о пословно-техничкој сарадњи, јер се на тај начин стварају услови да Општина Звездара пружи подршку Астрономској опсерваторији у даљем раду. Као што знамо, Aстрономска опсерваторија представља најзначајнији пројекат једног од пионира српског модернизма Чеха Јана Дубовог, и због свог великог значаја, не само за астрономију, јер је и сама грађевина под заштитом Завода за заштиту споменика културе, можемо рећи да је ово била научна институција у коју је између две светска рата највише уложено, чиме је омогућен њен развој и напредак”-рекао је Јеремић.

 

Представници Астрономске опсерваторије су захвалили Владану Јеремићу и Општини на показаној иницијативи да дође до потписивања Споразума о пословно-техничкој сарадњи истакавши да је ово први споразум ове врсте који треба да омогући бољу сарадњу са Општином и њену подршку.