Споразум о сарадњи између Града Нантонга из провинције Ђангсу, Народна Република Кина и Градске општине Звездара, Град Београд, Република Србија потписан је данас у Општини Звездара и у Нантонгу а две стране су одржале свечану церемонију путем видео линка. У име Градске општине Звездара, споразум је потписао председник Скупштине Александар Ерор а у име Нантонга, градоначелник Ву Шиминг.

 

Тим поводом председник Градске општине Звездара Владан Јеремић рекао је да је челично пријатељство које већ деценијама повезује наша два народа, данас потврђено потписивањем Споразума о сарадњи између од сада братски повезаних Нантонга и Звездаре.

 

„Кина и кинески народ показали су се као прави и и искрени пријатељи Србији и српском народу у тешким временима. На почетку епидемије, кинески привредници који раде и живе на Звездари обезбедили су заштитне маске и средства за дезинфекцију за грађане Звездаре које су подељене великом броју институција, установа и школа на општини и помогле да се грађани заштите од вируса“, рекао је Јеремић.

 

Он је додао да су кинеска култура и језик добро познати међу ђацима звездарских школа јер се у две, једној основној и једној средњој одржавају часови учења кинеског језика. “Радујемо се што ћемо бити у прилици да сарађујемо са Кином. Наша сарадња може да се шири у више праваца, надамо се улагањима кинеских компанија на територији наше Општине, културној и образовној сарадњи и свакој другој врсти сарадње коју ће, надамо се, иницирати и кинеска страна, рекао је Јеремић.

 

Градоначелник Ву је рекао да потписивање споразума на данашњи дан у Кини најављује дуготрајно пријатељство јер број 9 симболизује вечност. Он је нагласио да је челично пријатељство између наше две земље неуништиво и да су билатерални односи Кине и Србије све ближи, а размена и сарадња на локалном нивоу се продубљују. „Звездара и Нантонг међу највећим растућим местима у својој земљи. Звездара, као општина у центру српске престонице, има одличну географску локацију, добру економску базу и прелепу еколошку средину. Радујемо се потписивању Споразума о успостављању пријатељских односа као новој полазној тачки за две стране као би искористили своје предности, поделили могућности, продубили традиционално пријатељство у свеобухватној размени, остварили заједнички развој у широкој сарадњи и заједно радили на стварању новог модела за свеобухватну размену пријатељских градова Кине и Србије”, рекао је градоначелник Нантонга.

 

Господин Тјан Јишу, заменик шефа мисије Амбасаде Народне Републике Kине у Србији и министар саветник рекао је да „челично пријатељство” између Кине и Србије има дугу историју. Србија је била прва држава у Централној и Источној Европи која је успоставила свеобухватно стратешко партнерство са Кином. Такође је активан учесник и значајан доприносилац кинеској иницијативи „Појас и пут”.Под вођством лидера две земље, билатерални односи Кине и Србије су све ближи, а две земље све више се сарађују и на локалном нивоу.

 

Потписивању Споразума у општини Звездара присуствовали су највиши представници општинске власти, представници кинеске амбасаде у Србији и делегација кинеских привредника са Звездаре.