Тема састанка са директорима звездарских основних школа коме су присуствовали председник ГО Звездара Владан Јеремић, члан опшштинског Већа Станко Радовановић и начелник Одељења за финансије и привреду ГО Звездара Ненад Стајић са сарадницима било је текуће одржавање школских грађевинских објеката и опреме.

 

Владан Јеремић је директорима школа уручио уговоре за трансфер средстава школама, у укупној вредности од 24.200.000,00 динара. истакавши да је ово наставак добре сарадње Општине са основним школама.

„Ми смо се потрудили да укупно 24 милиона и 200 хиљада распоредимо у складу са потребама школа Издвојена средства су у буџету Општине опредељена са жељом да се помогне школама у њиховим пројектима, а у наредном периоду ће бити издвојена и друга средства која треба да омогуће да запослени у школама и ученици имају адекватне услове за рад”-рекао је Владан Јеремић и истакао да му је жеља да средства намењена школама буду и већа, а да ће у наредном периоду на Звездари бити изграђене две нове основне школе, као и да ће се наставити активности ка Граду и Канцеларији за управљање јавним улагањима, са циљем капиталног улагања и санације ОШ „Владислав Петковић Дис“, ОШ „Ћирило и Методије“, ОШ „Вељко Дугошевић“ и ОШ „Десанка Максимовић“.

 

Градска општине имају статутарну надлежност да прате стање и брину о одржавању  школских објеката и опреме, у складу са правилницима који регулишу стандарде и критеријуме финансирања установа основног образовања. У складу са захтевима школа који су одређени амортизацијом грађевинских објеката и опреме, као и њиховом старошоћу, Комисија за праћење стања и одржавања основних школа је анализирала захтеве и предложила председнику општине да се свакој школи одобри линерано 60,9 % захтеваних средстава, а да се кроз наредне ребалансе буџета испланирају додатна средства за ове намене.

 

Директори звездарских основних школа, које похађа више од 11,5 хиљада ученика, ће средства утрошити у складу са планом одржавања грађевинског објекта и опреме, по приоритетима и правилима буџетског пословања. Најављено је постављање недостајућих кошаркашких конструкција, реконструкција фискултурне сале, кречење, поправка подова, кровова и други радови који утичу на унапређење услова рада и повећање безбедности ученика.