Владан Јеремић, председник ГО Звездара посетио је Астрономску оперваторију и у разговору са др Гојком Ђурашевићем, директором ове изузетне установе, упознао се са историјатом и плановима обнове и развоја.

 

Председник ГО Звездара обишао је са стручним тимом Опсерваторије Велики пасажни, Астрограф, Астро-геодетски, Мали и Велики рефрактор, Школски и Павиљон у главној згради.

 

Договорено је да се у најскорије време сарадња Општине и Астрономске опсерваторије подигне на виши ниво, не само потписивањем документа о сарадњи, већ и конкретним делима која подразумевају подршку у пројекту набавке специфичне опреме за мерење светлосног загађења, формирање музеја који би обухватао седам одвојених павиљона, рестаурацију стаза и фонтане које се налазе у склопу овог комплекса.

 

Захваљујући професору Милану Недељковићу који је 1887. године основао Астрономску и метеоролошку опсерваторију у Београду и др Војиславу Мишковићу, управнику Опсерваторије, 1932. на коти 253, на Великом Врачару, подигнута је и до дан данас на том месту постоји Астрономска опсерваторија Београд по којој је општина Звездара добила име.