Председник ГО Звездара Владан Јеремић посетио je апи комору на Звездари коју је осмислио звездарац Владан Јевтић, дугогодишњи пчелар у жељи да своју љубав према пчелама подигне на виши ниво и поред меда који прави годинама, искористи своје знање о пчелама и почне да се бави и апи терапијом.

 

Пчелар Владан Јевтић је направио апи комору у Великом Мокром Лугу на Звездари предвиђену за лечење плућних болести. У питању је дрвена кућица у којој су смештене кошнице са пчелињим друштвима и специјалним инхалаторима кроз који се удише ваздух из кошнице и лече различите болести.

Председник ГО Звездара Владан Јеремић је рекао да је добро позната вредност меда и пчелињих производа, а да је апи терапија значајан корак више у коришћењу овог природног богатства. „Апи терапија свакако може да допринесе побољшању здравља наших суграђана и у том смислу Општина Звездара подржава овај пројекат”, рекао је Јеремић.

 

Инхалација у апи коморама помаже код свих плућних болести као што су астима, бронхитис, туберколоза итд., мигрена, кардиоваскуларних обољења, свих врста алергија, стреса, подизање имунитета и превентивно општем здрављу организма. Пчела својим кретањем и радом у кошници подиже и меша у ваздуху све оно што кошница садржи у себи, а то су: етерична уља полена, перге (ферментисан полен), матичне млечи, воска, прополиса, меда. Комбинација свега тога се назива АЕРОСОЛ. Код лежећих комора се добија све то исто, а како кажу стручњаци, сат времена лежања на кошницама замењује 8 сати сна.