Чланови Већа Градске општине Звездара Душан Игњатовић и Виолета Филип и помоћник председника ГО Звездара Милош Булатовић посетили су Астрономску опсерваторију, у којој су их примили директор др Гојко Ђурашевић и секретар Сретен Степановић.

Представници Општине су, у друштву заменика градског правобраниоца Маје Павловић, обишли су Управну зграду, павиљоне и објекте са астрономским инструментима који су распоређени око ње. Имали су прилику да виде музејску поставку старих астрономских инструмената, научно-стручну астрономску библиотеку и велики рефрактор, највећи телескоп те врсте на Балкану.

На састанку је разговарано и о могућностима даље сарадње ГО Звездара и Астрономске опсерваторије.

„Звездарница“, како ју је некада народ називао, налази се на највишој тачки надморске висине у Београду и по њој је општина Звездара добила име. Једна је од најстаријих активних научних установа на простору Југоисточне Европе. Због посебног значаја за научни, културни и друштвени развој Београда и Србије, 2001. године проглашена је за споменик културе.

Астрономска опсерваторија је, од априла до октобра, сваке последње суботе у месецу отворена за посетиоце. Улаз је бесплатан, уз стручно вођење.