Удружење Координација организује пројекцију филма под називом „Споменко на вјечној стражи“, која ће бити одржана у петак, 6.10.2023. године са почетком у 18 часова, у Градској општини Звездара, Булевар краља Александра 77.

Догађај је подржан од стране Градске општине Звездара, а гости на пројекцији филма су Миле Савић, режисер филма и Зоран Благојевић, командант 4.лаке озренске бригаде.

 

У филму ће бити приказан живот Споменка Гостића који је најмлађи одликовани борац војске Републике Српске у отаџбинском рату који је погинуо 20. марта. 1993. године у 14 години живота. Споменко је рођен 15. августа 1978. године у Добоју и основну школу је похађао у Маглају, а због рата је није завршио. Живот му је био кратак, суров и са трагичним крајем. Рат је дочекао у селу Јовићи живећи са мајком и баком . Мајка је убрзо умрла, а бака погинула у гранатирању села 1992 године. Једину заштиту , тако млад, је нашао у војсци. У војсци је био прво курир, а затим је пребачен на развожење хране. Споменка Гостића је на ратишту упознао један Србин који је дошао из Париза са намером да га одведе кући и усвоји . Споменко је позив одбио. Био је рањен када је са коњском запрегом упао у минско поље, а преминуо је од последица рањавања током гранатирања у марту 1993. године, када је пет бораца погинуло, а Споменко рањен.

 

У спомен на овог младог јунака, једна улица на Звездари носи име по њему.

 

Организатори позивају грађане да присуствују овом догађају и својим присуством дају на значају да се памте лик и дело Споменка Гостића.