Едукација за волонтере и кориснике Волонтерског сервиса на тему „Асертивна права и упућивање и прихватање критике на асертиван начин“ биће одржана у просторијама Сервиса у понедељак, 22. маја, у периоду од 12 до 14 часова, чиме се наставља циклус предавања о асертивности. Едукацију реализује дипл. дефектолог и психотерапеут Катарина Јовчић из Центра за целоживотно учење „Ессе“. Учесници ће кроз предавање, дискусију и вежбе најпре бити упознати са асертивним  правима, а затим са тиме како да упућујемо и примамо критику на асертиван начин.

 

Асертивна права су права која су својствена сваком човеку, као што су: право да процењујем своје понашање и сносим последице за исто, право да кажем НЕ и поставим границе, право да променим мишљење, право на раст и развој, право на грешку, право да не знам, право да се не допаднем и слично. Особа која је свесна својих асертивних права, као и асертивних права друге осебе, и која их уважава,  је асертивна особа.

 

Асертивно упућивање критике је способност да изразимо шта је оно што нам смета у понашању друге особе, на начин који не повређује личност и достојанство те особе. Асертивна критика се упућује кроз употребу „ЈА – говора“, предлагање решења датог проблема и проверу тога како нас је та друга особа разумела и да ли јој је наш предлог прихватљив.

 

Са друге стране, асертивно прихватање критике укључује најпре асертивно распитивање у виду прикупљања информација о чињеницама које су у вези са изнетом критиком, а затим доношење одлуке о томе да ли ћемо критику прихватити потпуно или делимично или ћемо је одбацити.

 

Упућивање и прихватање критике на асертиван начин једино је могуће уколико смо свесни асертивних права и спремни да их уважавамо у интеракцији са другима.

 

За волонтере/ке Сервиса је од значаја да познају и уважавају асертивна права, као и да користе све технике асертивне комуникације, како би стварале и одржавале здраве односе са корисницима Сервиса, као и са другим људима у њиховом окружењу.

 

Сви учесници ће добити штампани материјал, као подсетник са едукације и материјал за учење.

 

Учешће на едукацији је бесплатно, едукација се одржава једном месечно у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, Булевар краља Александра 395. За додатне информације и пријаве број телефона је 2864-426.