Други дан 17. „Звездаришта“ почео је на сцени „Култ“ Театра „Вук“ интерактивном радионицом за најмлађе „О ЖИВОТИЊАМА И КЊИГАМА“. Специјалисткиња хирургије малих животиња, али и списатељица популарних књига за децу – Николета Новак упознала је предшколце и прваке са животињама и чудесним светом природе кроз сликовнице „Приче из шуме“ и„Пријатељи из саване“, у којима главни јунаци – животиње упадају у низ ситуација у којима уче о животу.

 

Такође, кроз неколико вежби, деца су научила и како да безбедно приђу псима или се понашају у конкретној ситуацији. Јер Николета Новак, координаторка је тима „Плави пас” за Србију („Плави пас“ је интернационални пројекат који је осмислио и оживео читав тим међународних експерата из различитих области: дечијих психолога, педагога, педијатара, наставног особља, ветеринара, бихејвориста и уметника. Главни задатак „Плавог пса“ је да кроз интерактивну, једноставну компјутерску игрицу научи децу како да се сигурно опходе са псима). Николета је толико свестрана да ствара и за тинејџере. Међу њеним делима су и два приручника за предтинејџере и тинејџере, верзија за дечаке и девојчице, „Када си мета пубертета“. У Позоришту лутака „Пинокио“ најмлађи су могли у оквиру 17. Дечјег позоришног фестивала „Позориште Звездариште“ да погледају представу „Бела грива“ у режији Предрага Стојменовића.  Бела Грива је дивљи коњ, усамљеник којем је за галопирање потребно бескрајно пространство. Поносни витез са сопственом вољом и законима, постаје плен за људе, који не поштују његову слободу већ желе да њим владају. Фолко, дечак који одраста у сличним условима као коњ, једини у њему види пријатеља. Љубав између малог рибара и разузданог коња прераста у њихову заједничку борбу за слободом, коју на крају плаћају животом. Људи који желе да заробе и овладају животињом, да се наметну као владари света, нарушавају природу и нису достојни да са другим бићима деле ову планету.

 

Позориште лутака „Пинокио“ који је и извео ову представу добило је и захвалницу фестивала. У 18сати на сцени „Култ“ Театра „Вук“ на репертоару је представа „Тији дечак“ у извођењу Позоришта за децу  из Крагујевца. Подсећамо да су улазнице за све програме „Звездаришта“ бесплатне, како би култура била доступна деци и младима, јер мисија фестивала је да ствара и негује позоришну публику од малих ногу. Добро дошли!