Данас је у Волонтерском сервису Звездаре одржана радионица „Табу теме у животу сениора“, намењене старијим, али и млађим генерацијама као и професионалцима који се баве проблемима старијих. Радионицу је водила психолог Јелена Вулић.

Учесници радионице су отворено говорили о томе шта су то табу теме, шта су табуи карактеристични за сениоре, који су узроци и зашто је важно говорити о њима. Табуи су нешто што се прећуткује, нешто што о чему се не усуђујемо јавно да говоримо, што изазива нелагоду и осуде. Најчешћи табуи у свакодневном животу сениора, који су учесници радионице навели, су односи унутар породице, посебно ако у породици старија особа има искуство занемаривања, искоришћавања или насиља. Један од табуа је и страх од смештаја у Дом за стара лица, подела имовине, табу везан за заљубљивање, остваривање веза и сексуалност старијих лица, као и табу-питања да ли је особа спремна за године које долазе и питања брига које имају везано за будућност.

Учесници су приметили да постоји добар и лош начин да се разговара о овим „тешким“ или „осетљивим“ темама, али да је свакако важно разговарати о њима и отварати их, јер како је једна од учесница рекла – „табу је мрак, разговор је светло“. Разговором о табу темама помажемо себи и другима да боље разумемо, да се мање плашимо, да поделимо своје бриге и рационалније и позитивније мислимо о старењу и старости.

Због велико интересовања и користи које имају, Волонтерски сервис Звездаре ће наставити да реализује радионице психосоцијалне подршке и у наредном периоду. О свим активностима Волонтерског сервиса можете се распитати на број телефона 2864-426 уторком и четвртком од 9,00 до 12,00 часова.