У уторак, 20. јуна 2023. у МЗ „Липов лад“, Булевар краља Александра 298, са почетком у 20 часова Actory Factory – двојезична школа сценских уметности са Звездаре извешће у хуманитарне сврхе дечију представу „Стела, девојчица која се игра са звездама“.

Представа се одиграва као део подршке ученицима другог разреда ОШ „Вељко Дугошевић“ и сва прикупљена средства ће бити додата прикупљеним средствима на одржаном традиционалном хуманитарном базару у дворишту школе под називом „Срце се нема да се има, срце се има да се да свима“. Финансијска средства су намењена лечењу ученика.

Представа је настала по књизи драмске списатељице Милице Пилетић, а инспирисана је животом америчке научнице Ени Џамп Канон рођеној 1863. године. Ова изузетна жена коју је целог живота највише занимало шта има „тамо горе“ имала је веома оштећен слух, а до свих великих открића дошла је радећи у тишини, баш као и наша главна јунакиња Стела која не чује.

Име ове научнице носе многе улице у свету, по њој се зове и награда која се данас додељује женама астрономима, али и један кратер на Месецу. Њена реченица ”Oh, Be A Fine Girl-Kiss Me” помаже астрономима да на забаван начин запамте спектралну класификацију звезда коју је она развила и означила сваку групу словима (O, B, A, F, G, K, M).

У представи играју: Маша Лакић, Огњен Башић, Алекса Лекић, Софија Дамјановић, Ана Раковић, Дамир Ћапин, Лана Радоичић, Филип Чубрило, Елена Лекић, Лена Ракићевић, Николина Младеновић, Анђелија Бишевац и Мина Лакић. Музику потписује Бојана Јанковић, кореографију Миона Петровић, а режију Борис Здравковић и Милица Пилетић.