Удружење „Центар за ПЕТ терапију Пријатељска шапа“ из Новог Сада и ОШ „Милоје Павловић“ из Београда, у сарадњи са „Центром за рехабилитацију Силвер“ из Загреба, организују стручно предавање „Интeрвенције путем паса помагача у рехабилитацији особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју“ које ће бити одржано у уторак, 4.4.2023. године са почетком у 10 сати у Општини Звездара. У име ГО Звездара присутнима ће се обратити заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић. Улаз је слободан.

 

„Центар за ПЕТ терапију Пријатељска шапа“ из Новог Сада је једини центар у Србији који се бави спровођењем третмана уз асистенцију терапијских паса са децом са сметњама у развоју. Такође, кроз посебно конципиране активности у које је укључен пас ради се у групама са децом типичне популације. Од прошле године „Пријатељска шапа“ је постала пуноправни члан међународне федерације Animal Assisted Intervention International као први и једини центар из Србије.

 

„Центар за рехабилитацију Силвер“ основан је 2008. године,  као установа социјално здравствене заштите у Загребу у Хрватској. Центар Силвер је један од водећих центара у свету у ком се спроводе разни рехабилитациони програми за особе с инвалидитетом (деца и одрасли), првенствено базиране на спровођењу рехабилитацијских програма/процеса уз помоћ паса помагача/терапијских паса. Поред тога Центар Силвер се бави узгојем и обуком терапијских паса, као и паса помагача и водича. Како би одржао квалитет услуга и осигурао даљи развој, Центар Силвер је једини у овом региону постао члан Међународне федерације паса водича и Assistance Dog Internationala, и Animal Assisted Intervention Interantional.

 

Овим предавањем организатори желе да омогуће даље ширење сарадње и размене искустава између две земље, као и да подстакну оснивање квалитетних иницијатива у Србији, које ће промовисати употребу и бенефите паса помагача/терапијских паса у Србији.