Након веселе фестивалске атмосфере током трајања фестивала, данас је у Театру „Вук”, пред учесницима, гостима и представницима рукуводства ГО Звездара, одржано свечано проглашењем победника и додела награда учесницима 18.. Дечјег позоришног фестивала „Позориште Звездариште.

 

Награде је уручио и Фестивал свечано затворио председник Градске општине Звездара и председник Савета Фестивала Владан Јеремић који је рекао да је ово 18. година како генерације Звездараца одрастају уз „Позориште Звездариште”, фестивал који је својим квалитетом превазишао границе општине Звездара  и о коме ће се, у годинама које долазе, причати широм региона. Он је захвалио свима који су допринели да овогодишњи Фестивал буде бољи од претходних.

„Хвала вам на свему што сте учинили да овај Фестивал буде овако добар и што сте на тај начин били део једне предивне приче и радује ме, јер ћемо за годину дана поново бити део једне сјајне приче која ће бити испричана у оквиру 19. „Позоришта Звездаришта”-рекао је Јеремић и честитао свима који су добили награде.

 

Стручни жири 18. Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, у саставу: Јана Маричић, редитељка, Ђорђе Косић, драмски писац и Ања Алач Јосифовски, глумица, на седници, одржаној 4. октобра 2023. године, донео је следеће одлуке:

 

-Да се специјална награда за костимографију додели Александри Лалић за представу „Снежна краљица” Малог Позоришта “Душко Радовић”.

 

-Да се Награда за креацију/анимацију лутака додели целом ауторском тиму за представу „Луда Шума” Завода КусКус.

 

-Да се Награда за глумца фестивала додели Немањи Оливерићу за више улога у представи „Хајди“, позоришта „Бошко Буха”.

 

-Да се Награда за глумицу фестивала додели Софији Мијатовић за улогу Акико у представи „Ја сам Акико“, у копродукцији Културног центра Панчево и Фестивала Еколошког позоришта за децу и младе ФЕП, Бачка Паланка.

 

-Да се Награда за текст додели Стефану Тићмију за текст представе „Ја сам Акико”, у копродукцији Културног центра Панчево и Фестивала Еколошког позоришта за децу и младе ФЕП, Бачка Паланка.

 

-Да се Награда за режију додели Вањи Јовановићу за режију представе „Кафе краљевство“, Казалишта Лутака Задар, Хрватска.

 

-Да се ГРАН-ПРИ фестивала додели представи „Био једном један Лав“, Дјечијег позоришта Републике Српске, Бања Лука, Република Српска, БиХ.

Образложење: За храбар излазак из оквира при модерној интерпретацији поезије Душка Радовића, примењивање принципа ритма, слике и мелодије те исте поезије на позориште, добила се једна интуитивна, необична, надахњујућа и узбудљива представа која оставља простор деци за интеракцију али и ушушкано праћење једне снолике приче, демонстрирајући храброст и промишљену заиграност као највише вредности театра.

 

Дечји жири 18. Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ који чине девојчице и дечаци узраста од 8 до 12 година, учесници програма МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ, донео је одлуку да награде добију:

 

  1. НАГРАДА – представа „ЈА САМ АКИКО“ Културни центар Панчево, Панчево
  2. НАГРАДА – представа „ХАЈДИ” Позоришта „Бошко Буха”, Београд
  3. НАГРАДА – представа „ДЕВОЈЧИЦА СА ШИБИЦАМА“ Позориште младих Нови Сад
  4. НАГРАДА – представа „СНЕЖНА КРАЉИЦА” Мало позориште „Душко Радовић”, Београд