Свечаном академијом, која је одржана у препуној сали Театра „Вук”, пред представницима руководства ГО Звездара, гостима, ученицима звездарских школа који су освојили награде на републичким такмичењима, њиховим родитељима и наставницима, обележен је Дан општине Звездара, 16. октобар.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је у свом говору истакао да можемо бити поносни на оно што је у претходном периоду урађено на Звездари, због чега и даље важе речи Владимира Велмар Јанковића „да је поглед са Звездаре највеличанственији”.

 

„У претходном периоду на Звездари је урађено више игралишта за децу, подељено је више од 700 беби пакета и више од 600 ауто седишта за децу, обезбеђене су награде за ученике генерације и билборди са њиховим фотографијама су постављени на 10 локација, отворен је Информациони центар, асфалтиране многе улице, у деловима Звездаре је реконструисана водоводна и канализациона мрежа, Београд башта ће бити јавна зелена површина, средствима из буџета Општине финансирани су радови на уређењу фасаде Полицијске станице, а 10 милиона динара је предвиђено за санацију павиљона Астрономске опсерваторије, издвојена су средства за обнову звездарских цркава, а за 1650 ђака првака обезбеђени су ранчеви, више од 2000 најстаријих суграђана је ишло на бесплатне излете, кроз општински пројекат суфинансирања стамбених заједница више од 100 зграда је добило нова улазна врата и поштанске сандучиће, у улици Милана Ракића постављен је први соларни панел за домаћинство, а значајна буџетска средства издвојена су за реализацију програма из области спорта, културе и социјалне заштите, а данас је отворена и општинска Канцеларија за младе.

Инвестиције које ће у значајној мери побољшати квалитет живота Звездараца је наставак гасификације којом ће на Звездари бити изграђено 134 километра гасоводне мреже, при чему ће више од 4000 звездарских домаћинстава бити гасификовано, као и то што на Звездари ниче и нови спортски храм Спортског друштва „Раднички”, најстаријег и најтрофејнијег спортског друштва у нашој земљи. Само ове две инвестиције вредне су скоро 30 милиона евра, а грађане Звездаре очекује и проширење Булевара краља Александра, завршетак Мокролушког колектора, изградња вртића и школа”-рекао је Јеремић и истакао да је то разлог зашто Звездару носимо у срцу и поносни смо на њу.

 

Овом приликом је прочитан и телеграм градоначелника Београда Александра Шапића, који је Владану Јеремићу и грађанима Звездаре честитао Дан општине, са жељом да овај дан протекне свечано у јединству и радости, у благостању са пријатељима и гостима.

 

Свечаној академији присуствовали су , као најважнији гости, ученици основних и средњих школа који су освојили награде на републичким такмичењима. Звездарски ђаци освојили су укупно 146 појединачних и 56 екипних награда, а награде су обезбеђене и за њихове наставнике/менторе, за шта је из буџета Општине издвојено више од 3 милиона динара

 

Овом приликом додељена су и признања заслужним грађанима која је уручио Владан Јеремић.

 

У културно-уметничком делу програма наступили су дечји хор „Славујчићи” и сестре Гобовић, Богдан Галић, КУД „Свети Сава” и Плесна школа „Аурора”.

 

У склопу обележавања Дана општине, Владан Јеремић, са сарадницима, је у Општини примио делегацију СУБНОР, а представници руководства Општине су у току дана положили  венце на споменик погинулим ученицима код Шесте београдске гимназије.