Свечаном академијом, која је одржана у препуној сали Театра „Вук”, пред представницим руководства ГО Звездара, гостима, ученицима звездарских школа, њиховим родитељима и наставницима, обележен је Дан општине Звездара, 16. октобар.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић се у свом говору осврнуо на развој Звездаре кроз историју и истакао да можемо бити поносни на пуно тога, али пре свега на своје становнике, са којима баштинимо вредности времена у којем живимо, са обавезом да се из дана у дан, стварају квалитетнији услови за живот и рад.

„За протеклих годину дана, успели смо заједничким радом, да учинимо доста позитивних ствари на Звездари. То је била наша обавеза за коју је било неопходно времена, енергије, мотивисаности и посвећеног рада. У наредном периоду, поред планираних инфраструктурних радова, за чију реализацију пројеката ћемо дуговати велику захвалност Граду Београду и републичким институијама, очекују нас и два велика национална подухвата.

Први је већ започео, а тиче се почетка радова на изградњи метроа који ће, својом првом трасом повезати Макишко поље са Миријевом, а зачетак другог, а то је изградња најсавременије спортске хале најстаријег европског спортског друштва ,СД „Раднички” – очекује нас у блиској будућности.  Зато верујемо да је Звездара општина по мери свих њених грађана и да заједничким радом можемо снове претварати у стварност”- рекао је Јеремић и посебно поздравио Србе са Косова и Метохије, из Лепосавића, представнике Херцег Новог из Црне Горе, Добоја из Републике Српске и  Нантонга у Кини,  са којима Општина Звездара има званичну сарадњу.

Овом приликом је саопштен и телеграм градоначелника Београда Александра Шапића, који је Владану Јеремићу и грађанима Звездаре честитао Дан општине са жељом да овај дан протекне свечано и успешно, у благостању са породицама, пријатељима и гостима.

 

Свечаној академији присуствовали су , као најважнији гости ученици основних и средњих школа који су освојили награде на републичким такмичењима. Звездарски ђаци освојили су укупно 178 награда и за њихове награде и наставнике/менторе, које су им уручили представници руководства, из буџета је издвојено скоро 3 милиона динара

 

У културно-уметничком програму наступили су мецосопран Вера Вујасиновић, уметница Мари Мари и њен дечји хор, деца из Удружења МНРО „Звездара” и дечији ансамбл Културно-уметничког друштва „Свети Сава” из Миријева.

 

У склопу обележавања Дана општине, председник са сарадницима одржао је састанак и са делегацијом СУБНОР-а, а представници руководства Општине положили су у току дана венце на споменик погинулим ученицима код Шесте београдске гимназије и на спомен обележја у Миријеву, Малом и Великом Мокром Лугу.

 

Поводом Дана општине, током дана је у Основној школи „Иван Горан Ковачић” одржан Турнир у шаху хуманитарног карактера на коме су наступили ученици нижих разреда звездарских основних школа. На Турниру, коме је присуствовао председник ГО Звездара са сарадницима, прикупљана су новчана помоћ за децу са наше територије којој је неопходно лечење и даља помоћ.