Заменик градоначелника Београда Горан Весић је са секретарком за социјалну заштиту Наташом Станисављевић и председником општине Звездара Владаном Јеремићем поводом 63. рођендана Прихватилишта за децу Београда уручио поклоне и рођенданску торту са грбом Града Београда.

Он је истакао да се у овом прихватилишту тренутно налази тридесет и двоје деце и да су сви добили таблете које ће моћи да користе за своје потребе, али да се на тај начин и едукују.

– Поносни смо на ову установу која је тек пре две године добила своје просторије. Нажалост, не можемо да уђемо унутра јер чувамо нашу децу и запослене да се не заразе. Важно је истаћи да је ово једна од најмодернијих установа оваквог типа на Балкану, ако не и у Европи. Таблети су наш поклон, а сва деца у Београду од првог до четвртог разреда ће до 1. септембра добити таблете како би могли да користе дигиталне уџбенике – рекао је Весић.

Говорећи о деци у Прихватилишту која су у много чему ускраћена у односу на другу децу, додао је да је намера била да та деца прва у Београду добију таблете.

– Они свакако у много чему могу да буду први јер су вредни и имају добре наставнике и добре људе који брину о њима. Иако су, нажалост, остали ускраћени за многе ствари у животу у односу на другу децу, то не сме да буде препрека. Друштво путем оваквих институција треба да им помогне да надокнаде све оно за шта су ускраћени против своје воље. Сигуран сам да ћемо се поносити овом децом као добрим члановима друштва и да ће они знати да је држава стала уз њих онда када им је било најпотребније и када су се нашли у ситуацији за коју нису сами криви – казао је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић честитала је директорки Данијели Стајковић и запосленима 63. рођендан Прихватилишта за децу Београда.

– Током 63 године постојања ове установе, више од 70 хиљада деце је овде нашло сигурно место у коме је провело одређено време. Захваљујући напорима Града Београда и заменика градоначелника Београда Горана Весића, од 2019. године нам је на располагању овај простор који испуњава све стандарде. Овај објекат је сигурно међу првих пет објеката који постоје у Европи, када су у питању такве делатности. Све епидемиолошке мере остају на снази како би се заштитили и корисници и запослени. Поносни смо на то што захваљујући раду запослених у овој установи ниједно дете од почетка пандемије вируса корона није било заражено – рекла је Наташа Станисављевић.

Директорка Прихватилишта за децу Београда Данијела Стајковић захвалила је на поклонима за децу, који ће бити њихово власништво.

– Свако дете ће добити таблет, захваљујући чему ће моћи додатно да се едукују и добију потребне информације. На тај начин ова деца добиће све оно што и заслужују, а нажалост нису имали прилике да искусе у својим породицама. Нама је, као тиму који ради са оваквом групом деце, од великог значаја да имамо овакву подршку, да славимо рођендане, трајемо у оваквим условима и одговарамо потребама сваког угроженог детета – рекла је Стајковићева.

Председник општине Звездара Владан Јеремић честитао је рођендан овом прихватилишту и истакао да је Град Београд препознао значај и потребу да једна установа изгледа овако.

– Важно је што постоји синергија између хуманог карактера посла којим се запослени баве и потреба ове деце која су овде стицајем околности, те да они ову установу доживе као свој други дом – рекао је Јеремић.