У сарадњи са: 1.Националним Институтом за истраживање и развој сајбер безбедности Румуније   кога представља Генерални директор  и саветник председника Републике Румуније Др .Адриан Вицтор Вевера Др.Цармен Елена Цирну истраживач и научни директор Националног института,  2.Компанијом NEXTЛАБ.TECH из Румуније  kоја је творац адаптибилне платформе којом управља вештачка интелегенција коју представља Проф.Разван Болога Професор на катедри кибернетике и дигиталног образовања Букурешт – Са великим поносом објављујемо да ће се у суботу 24.6.2023. у Научно-технолошком парку у Београду одржати пилот такмичење  из области образовне роботике .У такмичењу ће учествовати 20-торо деце узраста од 10-12 година. Ово такмичење је подржано од стране Министарства за информисање и телекомуникације и Градске општине Звездара, што потврђује његов значај и потенцијал који има да позитивно утиче на образовни систем Србије.На овом robohackathonu деци ће бити представљен концепт роботике са демонстрацијом робота уживо, објашњавајући како ради и шта све може да ради. Деца ће бити подељена у 10 тимова, сваки са својим ментором који ће водити тим кроз процес изградње робота, објашњавајући функцију сваке компоненте. Такође ће помоћи деци да програмирају робота користећи једноставан, прилагођен дечијем узрасту програмски језик.На крају дана сваки тим ће демонстрирати способности свог робота. Ово неће бити само такмичење, већ прослава онога што су деца научила и постигла.

Тренери који су посебно припремљени да могу пратити и помагати раду тимова током склапања и програмирања роботских комплета пратиће ток такмичења .

У ери у којој роботика, вештачка интелигенција и сајбер безбедност играју кључне улоге у обликовању будућег тржишта рада, преношење знања о овим технологијама нове генерације млађим генерацијама постаје од пресудног значаја.

Наша амбиција је да модернизујемо учење користећи снагу  вештачке интелигенције преко адаптибилне  платформе за учење. Ова платформа значајно смањује обим предавања и  омогућава сваком заинтересованом наставнику и професору  да пренесе ученицима лекције из роботике, програмирања и других напредних предмета као што су сајбер безбедност, 3Д штампање, машинско учење, виртуелна стварност и вештачка интелигенција.

Наша визија је оснажена искуством из Румуније, која је 2018. године покренула национално такмичење у образовној роботици са отвореним хардвером користећи платформу nextlab.tech за изградњу виртуалне дигиталне библиотеке са лекцијама из роботике. Та иницијатива је добила подршку Румунске владе и постигла изванредан успех, уз учешће преко 60.000 ученика из 1.700 школа. Успешност овој пројекта доказује и чињеница да је тим из Румуније два пута освојио прво место на интернационалном такмичењу из роботике које се одржало у Америци.

Мислимо да ће овакав пројекат може донети велике промене у образовање у Србији, инспиришући млађе генерације да се укључе у поља роботике, вештачке интелигенције и сајбер безбедности.

Организатори  догађаја, испред ГО Звездара: Весна Топић , Миoдраг Скенџић, и Драгољуб Малетић .

Организатори  догађаја, испред  школа и школске деце узраста 10 – 12 година: Јасмина Алексић, проф. информатике, ОШ “Драгојло Дудић”Мирјана Станојевић, проф. информатике, ОШ “Вељко Дугошевић”Марија Тодоровић, помоћник директора ОШ “Деспот Стефан Лазаревић”Миомир Драгаш,   и директор ОШ “Иван Горан Ковачић”.