Трибина „Утицај инвалидитета на породицу” одржана је данас у Општини Звездара у организацији Удружења особа са инвалидитетом Београд, у сарадњи са ГО Звездара.

Председник Удружења особа са инвалидитетом Београд Гордана Пушара је рекла да се трибина реализује у оквиру пројекта „Из круга у окружење” који је подржао Секретаријат за социјану заштиту. Она је захвалила председнику ГО Звездара Владану Јеремићу на подршци коју он лично и Општина Звездара пружају особама са инвалидитетом и њиховим удружењима.

 

Владан Јеремић је поздравио присутне представнике удружења, цивилног сектора и представнике ГО Звездара и рекао да му причињава задовољство што има прилику да се обрати присутнима на трибини.

„Знам колико Гордана Пушара и Удружење посвећују енергије свим овим активностима и ово је само једна од многобројних активности које за циљ имају да укажу на положај особа са инвалидитетом. С обзиром на ту сјајну енергију и посвећеност, а и знајући да и претходне трибине, округли столови, радионице и све оно што је организовано, дају своје резултате, сигуран сам да ће и ово данашње наше окупљање имати одређених бенефита. Мени је задовољство што је ГО Звездара више пута до сада показала, не само на речима већ и на делима, да разуме ову проблематику“- рекао је Владан Јеремић и истакао да ће и убудуће ГО Звездара наставити да помаже реализацију активности које имају за циљ побољшање положаја особа са инвалидитетом у друштву.

 

Заменик секретара Скупштине ГО Звездара дипломирани правник Марко Јовић рекао је да је особа са инвалидитетом и да је упорним радом и великим залагањем, захваљујући подршци ГО Звездара, успео да дође до посла у њој.

„То што сам ја успео не значи да особе са инвалидитетом лако долазе до посла, још увек има простора за напредовање, још увек има простора да будемо солидарнији, да будемо осећајнији једни према другима и да схватимо да особе са инвалидитетом могу да пруже свој максимум, могу да допринесу радној околини. Потребно је много разумевања и стрпљења за њих и доста рада, јер се ништа не може преко ноћи променити“-рекао је Јовић.

 

Закључак са трибине је да је потребно створити повољније услове да друштво прихвати особе са инвалидитетом и породице са оваквим појединцима. Инститиције треба да помогну у томе и да овим особама омогуће нормалан живот, а таквим породицама олакша да се особе са инвалидитетом лакше укључе у друштво.