Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је, са сарадницима, присуствовао отварању изложбе „Све је у броју и мери” коју су организовали Астрономска опсерваторија у Београду и Завод за заштиту споменика културе града Београда са жељом да буде приказана обнова објеката комплекса Опсерваторије од 2015. до 2023. године.

 

Ауторке изложбе која говори о комплексу Астрономске опсерваторије који је један од најстаријих и највреднијих простора у Београду, с богатом научном и културно-историјском традицијом, су Весна Мијатовић из Астрономске опсерваторије и Александра Шевић, архитекта конзерватор Завода.

 

Посетиоци изложбе могли су да сазнају да се Завод за заштиту споменика културе града Београда, у оквиру својих активности, готово деценију  бави радовима на обнови комплекса Астрономске опсерваторије, а да су на основу пројекта који је израдио Завод извршени радови на рестаурацији и санацији фасаде, крова и ентеријера Школског павиљона, а Павиљону Великог рефрактора је у потпуности враћен првобитни изглед захваљујући средствима Министарства културе Републике Србије (38 милиона динара) и Завода, уз континуирани и стални конзерваторски надзор Завода који је урадио и пројекат рестаурације и санације крова, фасада и ентеријера Астро-геодетског павиљона, а Градска општина Звездара је издвојила средства за његову обнову.

Присутни су имали прилику да сазнају и о другим радовима који су у пeриоду од 2015. до 2023. године изведени на Павиљону Малог рефрактора, Павиљону Малог меридијанског круга, Павиљону Великог вертикалног круга, крову Механичарско-столарске радионице и делу објекта некадашњег Главног улаза.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је поводом радова на обнови Астро-геодетског павиљона, чија је реализација у току, рекао да је Општина Звездара препознала значај комплекса Астрономске опсерваторије са свим његовим архитектонско-урбанистичким и културно-историјским вредностима и, након потписаног Споразума о пословно-техничкој сарадњи са Опсерваторијом, издвојила средства из буџета за обнову овог павиљона.

„Поносни смо јер видимо да су почели радови на обнови Астро-геодетског павиљона за које је Општина Звездара издвојила средства у буџету и надамо се да ће њиховим окончањем Астрономска опсерваторија имати још један павиљон који ће допринети да комплекс Опсерваторије још више промовише Звездару и Београд у образовном и туристичком погледу”-рекао је Јеремић и истакао да Градска општина Звездара препознаје значај улагања у науку и да се радује и  будућој сарадњи са Опсерваторијом која би требало да постане својеврсни музеј астрономије.