У Градској општини Звездара одржана је презентација пројекта „Запошљавање Рома у Београду на пословима развијеним током пандемије КОВИД19“, током којег су заинтересовани Роми похађали обуке за занате или обуке за дигитални маркетинг.

 

Конференцију су отворили председник Градске општине Звездара Владан Јеремић и пројектна менаџерка Весна Видојевић из Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, а били су присутни и представници СКГО, невладиних организација које се баве инклузијом Рома, Националне службе за запошљавање и корисници пројекта.

 

Владан Јеремић је поздравио присутне и рекао да ових дана ГО ЗВездара, са својим партнерима, успешно завршава пројекат који финансира организација немачке развојне сарадње ГИЗ и који се бави запошљавањем Рома.

„Овим пројектом покушали смо да оснажимо Роме на Звездари и у Београду да буду конкурентни на тржишту рада, да им пружимо прилику да раде и да прехране своју породицу. Такође, тиме они постају пример својој деци и читавој ромској заједници, показујући да је важно научити знања и вештине, уклопити се у друштво и прекинути трансгенерацијско сиромаштво, које  на жалост влада међу Ромима”-рекао је Јеремић и истакао да ово није једини пројекат којим Општина Звездара ради на инклузији Рома, већ ће подршка инклузији Рома на Звездари бити настављена пуном паром.

 

На овом пројекту је око 100 Рома и Ромкиња информисано како да тражи посао и подигне своју запошљивост, а затим је 30 Рома успешно завршило обуке за занате, а 15 је успешно завршило обуке за дигитални маркетинг. Идеја пројекта је била да усвојена знања са обука Роми и Ромкиње примене у пракси и тако подигну своју даљу запошљивост.

 

На крају пројекта, укупно њих 33 Рома и Ромкиња се запослило на барем месец дана, од тога њих седморо код послодаваца који су преко пројекта имали по 400 евра месечно рефундацију плата корисника пројекта. Током и након обука корисници су имали менторску подршку од стране стручњака за запошљавање и тражење посла.

 

Средства издвојена за овај пројекат износила су 100.000 евра, реализовала га је Градска општина Звездара, у партнерству са удружењем „Отворено срце“ из Београда. Пројекат траје до новембра 2021. до краја новембра 2022. године и део је  програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији’’- Иницијатива за инклузију 3, који се спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње. Програм реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.