У оквиру манифестације „Дани сениора на Звездари” у Општини је одржана трибина под називом „Шта треба сениорима”.

 

Поздрављајући присутне суграђане и представнике удружења пензионера са Звездаре, председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је рекао да се ова трибина одржава у оквиру манифестације која се ове године одржава под мотом „Живот је леп” и која је већ постала традиционална, јер 12. годину заредом Општина Звездара организује и реализује манифестацију „Дани сениора на Звездари”.

,,На територији ГО Звездара има скоро 40.000 пензионера и наша обавеза је да се потрудимо да, у сарадњи са републичким и градским институцијама, кроз разне програмске активнисти, најстаријим суграђанима обезбедимо да пензионерске дане проведу онако како доликује, јер су то заслужили“- рекао је Јеремић који је пожелео пуно доброг здравља најстаријим суграђанима и позвао све пензионере да и у наредним данима присуствују различитим догађајима који се реализују у оквиру ове манифестације.

 

Присутнима се обратила и шеф Одсека за социјалну заштиту ГО Звездара Радмила Урошевић, која је истакла да је циљ данашње трибине да најстарији суграђани укажу које су њихове потребе које могу да се реше, као и развијање позитивне слике о старости и старењу.

 

Медијаторка трибине Ивана Максић, стручњакиња за области стратешког планирања на националном и локалном нивоу у области социјалне заштите, као и за унапређење и оснаживање рада цивилног сектора, је упознала учеснике скупа са најважнијим темама глобалног приступа сениорским проблемима о којима је, затим, разговарала са суграђанима. То су: становање и сениори, доступност здравствених услуга, дигитализација и доступност Е-управе и Е-услуга, спортско рекреативни и културни садржаји. Посебно је било речи како помоћи сениорима који нису активни, информисани и немају мотивацију да нешто промене у својим пасивним обрасцима понашања.

 

На постављено питање трибине „Шта треба сениорима?” чули су се следећи одговори и коментари: потребно је више зеленила, клупа и пијаће воде на јавним просторима; обезбедити чишћење дивљих депонија и већу присутност „комуналаца” на терену; важно је ујединити наступе и циљеве  удружења пензионера; обезбедити доступно, бесплатно дигитално описмењавање прилагођено сениорској генерацији; недостаје адекватног простора за физичке вежбе и рекреацију сениора; и други.

 

Препоруке са трибине „Шта треба сениорима“ биће достављене надлежним министарствима- за демографију и бригу о породици и рад, запошљавање, борачка и социјална питањ, као и Секретаријату и удружењима пензионера и грађана чији представници су учествовали на скупу.

 

У четвртак, 21.септембра, од 11 до 13 сати у Мултимедијалној сали Установе Театар „Вук”, биће одржана међугенерацијска интерактивна радионица на тему „Живот је леп” која је уједно и мото овогодишње манифестације. Након разговора, радионица ће се претворити у једнодневну  изложбу порука које ће наредних дана бити изложене у различитим просторима на Звездари.

 

Покровитељ манифестације „Дани сениора на Звездари” је Градска општина Звездара, а пријатељи манифестације су: Библиотека „Вук Караџић“ и Театар „Вук”.