17. Дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште“ у оквиру свог пратећег програма, организовао је интерактивну радионицу „Маска и костим у позоришту“.

 

У Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић“ обиласком изложбе позоришних маски костимографа Филипа Цветковића и кроз разговор са аутором изложбе, младим дизајнером савременог костима, учесници радионице упознали су се са настанком и развојем позоришне маске кроз векове, са маскама комедије и трагедије као изразом суштине позоришне уметности и универзалним симболом позоришта.

 

Нека од питања кроз која су звездарски основци истраживали чудесне механизме и технологије настајања и производње позоришних илузија су, како настаје позоришна представа, како се гради позоришни лик, на који начин маска, костим и сценска шминка учествују у изградњи позоришног лика, како се праве маске… Са глумицом Бојаном Ђурашковић, деца су затим прошла кроз читаву сцену, шминкерницу, гардеробу и све сегменте Позоришта „Пан театар“ где су имали прилику да уживо прате процес настајања позоришног лика и да се кроз интерактиван процес, на практичним примерима, упознају са улогом и значајем маске и костима у позоришту.

 

Изложба је такође и  део пројекта „Пут позоришта“ удружења „Институт за културно истраживање“ и биће отворена до 28. маја.