У Градској општини Звездара данас је одржан радни састанак којем су присуствовали председник Градске општине Звездара Владан Јеремић са представницима руководства Општине, начелник Полицијске станице Звездара Небојша Драговић, директорка Дома здравља „Звездара” др Александра Митровић, руководилац Центра за социјални рад – Одељење Звездара Наташа Попадијак, помоћник директора Предшколске установе „Звездара” Дејана Мићић и представници основних и средњих школа са Звездаре.

 

Састанак је отворио председник Општине Звездара Владан Јеремић и позвао присутне да минутом ћутања одају пошту трагично настрадалима у Београду. Након тога, Јеремић је истакао је да је сада више него икад потребна међусобна сарадња и подршка свих институција које су одговорне за развој деце и младих и зато је једина тема састанка безбедност ученика.

 

Председник Актива директора звездарских основних школа Миомир Драгаш је обавестио присутне да се у школама одржавају састанци савета родитеља, да су родитељи, наставници и деца узнемирени трагичним дешавањима и да су изнели конструктивне предлоге за унапређење безбедности ученика у школама. У име родитеља и ученика се захвалио представницима Полиције, Дома здравља и Центра за социјални рад на сарадњи и подршци и изнео предлоге за унапређење сарадње.

 

Начелник Полицијске станице „Звездара“ Небојша Драговић је информисао присутне да су школски полицајци у свакој школи, да ће сви полицијски службеници, укључујући и мобилне полицијске екипе и инспекторе у цивилу, бити ангажовани у наредном периоду на одржавању безбедности у школама. Министартсво унутрашњих послова Републике Србије је расписало конкурс за пријем у радни однос 1200 полицајаца и они ће бити распоређени у школе. Њихов задатак је да обилазе школу и околину, интервенишу са циљем спречавања кривичног дела или прекршаја, а нису надлежни за обављање саслушања и других оперативно процесних радњи за које су задужена лица обучена за рад са малолетницима. Истакао је едукативну, превентивну и, по потреби, репресивну улогу полиције.

 

Директорка Дома здравља „Звездара“ др Александра Митровић је позвала директоре школа да укључе психологе из Саветовалишта за младе као део подршке деци и младима у овим ванредним околностима, а начелник педијатрије др Вукадиновић да су сви педијатри Дома здравља, 7 дана у недељи, доступни за подршку деци и младима.

 

Директорка Центра за социјални рад Наташа Попадијак је позвала директоре школа на наставак сарадње и подсетила на могућност личног контактирања у кризним ситуацијама.

 

Више директора основних и средњих школа је учествовало у конструктивној дисусији, делило своја искуства и давало предлоге за унапређење међуинституционалне сарадње, па су усвојени предлози да се видео надзори у звездарским школама, преко линка, повежу са Полицијском станицом Звездара, да се, у сарадњи са Црвеним крстом, организују вежбе евакуације у школама, да се у сарадњи са Секретаријатом за образовање обезбеде средства за плаћање додатног обезбеђења у школама и да се, у сарадњи са активима директора са других београдских општина, организује састанак са градским секретаром за образовање на који би био позван и градоначелник Београда.