Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са Градском општином Звездара и Удружењем пензионера „Срећно доба“ реализовали су данас радионицу са циљем унапређења понашања старијих лица у саобраћају.

 

Овом догађају су присуствовали помоћник министра унутрашњих послова Владимир Илић, председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, директор Градског центра за социјално предузетништво Миодраг Пешић, помоћник директора Градског центра за социјални рад Станко Гујаничић, члан Већа ГО Звездара Мирослав Мариновић и представници руководства ГО Звездара.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић се захвалио свим присутним на учешћу у овом догађају, нагласио важност сарадње са Агенцијом и изразио жељу за интензивнију сарадњу са Агенцијом на будућим активностима које доприносе унапређењу знања, ставова и понашања свих учесника у саобраћају.

 

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Бранко Стаматовић је нагласио важност едукације суграђана старијих од 65 година као учесника у саобраћаја, јер сваки трећи погинули у Републици Србији је лице старије од 65 година. Такође, нагласио је да је ово само један у низу догађаја који реализује Агенција који је усмерен на унапређење понашања старијих учесника у саобраћају, а да ће Агенција и убудуће наставити са својим превентивним активности ка свим циљним групама.

 

На радионици је тој циљној групи указано на важност ношења светло-одбојног материјала, коришћења сигурносног појаса, преласка коловоза на пешачком прелазу, начину кретања на путу у насељу и ван насеља и сл. У циљу провере знања, на крају интерактивног предавања одржан је и такмичарски квиз о познавању саобраћаја, где су изабране мешовите екипе по избору присутних.

 

Око 50 старијих лица учествовало је у едукацији. На крају едукације, велики број њих износио је лична искуства у вези са саобраћајем и давао сугестије и примедбе за унапређење безбедности истих.

 

На крају предавања присутни су добили промотивно-едукативне материјале (торбе, привеске, прслуке, мајице).