Поводом почетка глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ Центар за жртве насиља „ДАР“ и Комисија за родну равноправност председника  ГО Звездара данас су у Општини одржали едукативно предавање на тему превенције родно заснованог насиља над женама и о породичном насиљу. Предавању су присуствовали председник и заменик председника ГО Звездара Владан Јеремић и Драгана Ђурић, чланови руководства ГО Звездара, васпитачи из Предшколске установе Звездара, представници Центра за социјални рад Одељење Звездара и други.

Присутне је, у име Општине, поздравио председник општине Владан Јеремић који је рекао да су организовањем догађаја поводом кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ Општина и Комисија имали жељу да утичу на подизање свести грађана о насиљу према женама и оснаживању жена да пријаве насиље.

„Насиље над женама је велики друштвени проблем и само заједничком акцијом институција и појединаца можемо се као друштво изборити са њим. Друштво треба да оснажи жене жртве насиља да насиље пријављују и треба да едукује појединце да насиље над женама, када га примете, пријаве и то могу да учине комшије и пријатељи жртава, али чак и случајни пролазници ако се деси на јавном месту”-рекао је Владан Јеремић и истакао да Градска општина Звездара остварује дугогодишњу одличну сарадњу са Центром за социјални рад Одељењем Звездара и Полицијском управом Звездара, као и са Домом здравља Звездара.

У име Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара присутне је поздравила председница Комисије Ивона Фуштић која је представила рад Комисије и позвала присутне да присуствују и другим догађајима које ће Комисија реализовати у току ове кампање.

Едукацију је водио стручни тим Центра за жртве насиља „ДАР“: председник: Марија Милановић; професор др Хатиџа Бериша; спец.др неуропсихијатар Мирјана Томовић; адвокат: Александар Милићевић; глумица: Јана Михаиловић; медија тим: Атина Гајдош.

Професор др Хатиџа Бериша је рекла да је насиље, као општа појава у друштву, присутно у свим земљама света кроз историју и да се оно јавља од најранијег вртићког узраста деце, па надаље, као и да је врло важно да се насиље препозна што раније.

Спец.др неуропсихијатар Мирјана Томовић истакла је да је за правилан развој деце потребна породица у којој се као прихваћен модел понашања не појављује насиље. Деца која расту у таквим породицама не користе насиље, било вербално или физичко у каснијим фазама живота, а ако је насиље присутно у породици оно ће се пренети и на понашање деце које ће и касније користити такав модел понашања.

Адвокат Александар Милићевић је истакао да је случајева пријављеног насиља све више и да институције система, као што су центри за социјални рад и полиција, имају добро едуковане стручњаке који решавају ове случајеве у великој мери, али да систем, који се стално побољшава, још увек нема потпуно изграђене механизме контроле који треба да допринесу да се жртва потпуно заштити да насилник који је одслужио казну не понови насиље.

Председник Центра за жртве насиља „ДАР” Марија Милановић је истакла значај едукација које се организују у вези са насиљем у породици или оним вршњачким  и рекла да је посебно важна едукација породица, јер је породица основна ћелија друштва у којој се још од најмлађег узраста формирају појединци.

На крају предавања одржан је перформанс који је извела глумица Јана Михаиловић, а након тога заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић и председник Центра за жртве насиља „ДАР” Марија Милановић су присутнима уручиле сертификате о завршеној едукацији.