У Привредној комори Београда одржана је презентација пројекта „Запошљавање Рома у Београду на пословима развијеним током пандемије КОВИД19“, током којег су заинтересовани Роми похађали обуке за занате или обуке за дигитални маркетинг.

 

Презентацију су отворили председник Градске општине Звездара Владан Јеремић и Координатор у Привредој комори мр Жељко Стевановић, а на њој је било присутно око 20 заинтересованих послодаваца за запошљавање корисника пројекта.

 

Председник Градске општине Звездара је информисао послодавце о томе шта све Општина ради на инклузији Рома у друштво – од психосоцијалне подршке Ромкињама, подршке остајању ромске деце у школском систему, поделе грађевинског материјала за унапређење услова становања Рома, до оваквих пројеката који унапређују запошљивост Рома и чине их конкурентнијима на тржишту рада.

 

На овом пројекту је 30 Рома упућено на обуке за занате, а 15 је упућено на обуке за дигитални маркетинг, у вези са чиме су претходно прошли курс енглеског језика. Идеја пројекта је  да усвојена знања примене у пракси и тако подигну своју даљу запошљивост. За њихове послодавце предвиђена је рефундација минималне бруто зараде до два месеца из средстава пројекта у вредности до 400 евра месечно.

 

Средства издвојена за овај пројекат износе 100.000 евра, реализује га Градска општина Звездара у партнерству са удружењем „Отворено срце“ из Београда. Пројекат траје до краја новембра 2022. године и део је  програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији’’- Иницијатива за инклузију 3, који се спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње. Програм реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.