Одговарајући на потребе суграђана у  условима ограничења у свакодневном животу у време епидемије, али и права сениора на електронску писменост, у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре у току је едукација три нове групе полазника Школе компјутера за сениоре, која се одржава понедељком и средом у просторијама Сервиса у МЗ „Зелено брдо”, Булевар краља Александра 395 у складу са свим актуелним епидемиолошким мерама.

Школа ради у групама до 5 полазника који, уз помоћ волонтера Драгане, Димитрија и Горана, током седам двочаса могу научити да користе рачунар на тај начин што ће самостално куцати текстове у word-у, “сурфовати” по интернету, путем скајпа разговарати са децом, унуцима и пријатељима у иностранству, слати и примати електронску пошту, читати дневну штампу и пратити различите онлајн садржаје. Оно што охрабрује, јесте међугенерацијска подршка њихове деце и сродника који су им помогли да се опреме својим лап топовима.

Иако је био предвиђен рад у две групе, због великог интересовања, број је “у ходу” повећан за још једну групу. Чим овај циклус обуке буде завршен, у Школу пристижу још три нове групе сениора који су се у претходном позиву пријавили за обуку за рад на рачунарима.

За све полазнике је обезбеђен приручник Волонтерског сервиса Звездаре који је прилагођен и примерен сениорима “почетницима”. И овог пута, прва лекција је започела напоменама волонтера да у Школи компјутера могу све да питају јер нема “глупих” питања, као и да ништа на рачунару не могу да покваре. За оне који немају сопствене, рачунаре је обезбедила Градска општина Звездара.

За све полазнике Волонтерски сервис је обезбедио „дипломице“ и пригодне поклоне који ће им бити уручени на последњем часу, на крају обуке.

Искуство из 2020.године и живота у време епидемије и изолације је показало да су се суграђани, посебно сениорске генерације, којима су били доступни интернет садржаји и електронска комуникација, осетили значајно мање усамљено, искључено и депресивно, без низа последица обавезне социјалне дистанце на ментално здравље. Имајући то у виду, Волонтерски сервис Звездаре мотивише и помаже старијим суграђанима да учењем у Школи компјутера за сениоре савладају страх и писменост на рачуару и на тај начин значајно унапреде квалитет свог свакодневног живота.

Овај циклус Школе компјутера која је за полазнике бесплатна, почео је са радом у среду 24.фебруара, а наредни циклус волонтери ће започети крајем априла.

Они који су се већ пријавили и налазе се на листи чекања биће благовремено обавештени.