Заменик градоначелника обишао је данас мобилни вакцинални пунт у Орловском насељу и честитао мештанима 8. април, Светски дан Рома.

Догађају су присуствовали државни серкетар здравља Александар Стефоски, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, председник општине Звездара Владан Јеремић са сарадницима и представници Националног савета Рома.

Весић је истакао да је ромска заједница важан део нашег друштва.

– Наша је обавеза да омогућимо бољу интеграцију ромске заједнице у друштво, да им омогућимо радна места и боље услове животе. Вакцинација је један од тих начина. За последњих шест година је 291 ромска породица смештена у нове станове. Свакако да морамо да урадимо још више, како би Роми достигли комфор живота који имају и други грађани Београда – указао је Весић.

Он је додао да се вакцинација обавља и у другим ромским насељима.

– Мобилни вакцинални пункт ће омогућити становницима Орловског насеља да се вакцинишу. Од прошле седмице омогућено је људима да се вакцинишу тамо где живе, без заказивања. Тај приступ већ даје резултате, а Србија се по успешности мери са Великом Британијом и Израелом – указао је заменик градоначелника.

Он је истакао да је у Београду до данас вакцинисано 35,11 одсто грађана, односно 495.000, док их је ревакцинисано преко 25 одсто.

– Сваки трећи Београђанин је вакцинисан а свака четврта особа је ревакцинисана. То се види и по паду броја заражених, с обзиром на то да их је у престоници јуче било за 20 одсто мање него претходног дана. Што се брже будемо вакцинисали, брже ћемо се и вратити нормалном животу – указао је Весић.

Стефоски је прецизирао да је више од 800 грађана из неформалних насеља вакцинисано у Београду.

– То су грађани који се нису пријавили преко еУправе или нису имали могућности да дођу до других вакциналних пунктова. Намера нам је да дођемо до сваког грађанина и да свима који то желе омогућимо да се вакцинишу – нагласио је Стефоски и честитао ромској заједници Светски дан Рома.

Град Београд брине о Ромима свих 365 дана у години, указала је Станисављевићева.

– Последњих седам година се према овој заједници примењују све мере инклузије. Посебно водимо рачуна о томе у време пандемије због чега је у 30.000 примерака одштампана брошура о вакцинацији на српском и ромском језику. Те брошуре су подељене у 144 неформална насеља у Београду – указала је ресорна секретарка.

Она је истакла да пуна инклузија Рома претпоставља адекватан приступ здравственој и социјалној заштити, као и стамбену подршку и запошљавање.

– Град Београд ће први пут имати стратегију за пуну инклузију Рома у наше друштво. Формирана је радна група и почела је израда акционог плана – најавила је Станисављевићева.

Владан Јеремић, председник општине Звездара, истакао је битност вакцинације и становника неформалних насеља.

– Општина Звездара је усвојила локални акциони план за побољшање услова живота ромске заједнице. Имамо добру сарадњу, а недавно смо запослили 25 Ромкиња путем онлајн сајма запошљавања – указао је Јеремић.