Десети Дани сениора на Звездари завршени су у петак 1.октобра, дружењем и виртуелним путовањем „Мој поздрав из Кине“, у Малој сали Месне заједнице „Липов лад“.

На путовање у далеку Кину посетиоце је водила сениорка Бранка Рибар Брајић којој се након завршеног курса и наученог кинеског језика указала прилика да оствари и други младалачки сан- посетила је Кину. О успоменама, утисцима, пријатељствима и сећању на путовање и једнпмесечни боравак 2016.године у далекој Кини, уз фотографије из личне архиве, уз много емоција публици је приповедала Бранка, магистар електротехнике у пензији.

Током боравка у Универзитетском центру у Пекингу срела се са свакодневнм озбиљним учењем језика и уметничких вештина, међугенерацијском солидарношћу, упознала је само део Кине, њену историју и знаменитости као што су- Кинески зид, Забрањени град, Трг Тјенанмен, град Тјенђин до кога су се „превезли“ ултрабрзом железницом брзином од 300км на сат.

Током посете Кини упознала се са њиховим култом цвећа, уметности и лепоте, важношћу упорности, неодустајања и вежбања током целог живота, поштовањем сваког човека без обзира на његове године и одсуством сваког ејџизма као дискриминације.Научила је да је у Кини свако помињање Србије (на кинсеком) изазивало осмехе и додатну љубазност код нације која је традиционално љубазна. Путовање није могло да протекне без помињања кинеске кухиње у којој доминирају резанци од пиринча, велике количине поврћа и мало мање пилетине. У Кини морате да научите да користите кинеске штапиће за јело јер- другог прибора нема а супа се пије, јер не користе кашике.

Бранка је на крају путовања одговарала на бројна питања радознале публике и, упитана, који јој је најјачи утисак током боравка у Кини, поручила је да је то важност неговања здравих навика, упорност и испијање велики количина течности као најбоље здравствене превентиве, а за њу је то од тада–чај од ђумбира.

На крају путовања, домаћин је даривао присутне кинеским лепезама као успомену на далеко путовање Бранке Рибар Брајић.

У протеклих пет дана колико су трајали 10.Дани сениора на Звездари, програме је посетило око 200 учесника са Звездаре и других београдских општина. За све учеснике програма организатор је припремио пригодне поклоне- шоље, књиге,  лепезе, магнете, подметаче за чаше, букмаркере, беџеве, уникатне антиковид маске, рамове за слике и назувке од вуне..

Сви садржаји у оквиру Дана сениора део су овогодишњег Програма „Дана европске баштине“ и реализовани су у складу са актуелним епидемиолошким мерама. Како би садржај манифестације био доступан већем броју суграђана, у наредном периоду у различитим просторима на Звездари, поновиће се програм 10. Дана сениора приповедањем и међугенерацијским радионицама.

Покровитељ манифестација је Градска општина Звездара, а пријатељи „Дана сениора“ су: Библиотека „Вук Караџић“, Театар Вук и Београдска академија пословних и уметничких струковних студија.