Међународни дан борбе против насиља над старијима, у среду 15.јуна, биће обележен организовањем радионице и разговараонице у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, Булевар краља Александра 395 од 11 до 12 часова.

 

Насиље над старима представља озбиљан проблем из области јавног здравља. Према подацима Светске здравствене организације, 1 од 6 особа старијих од 60 година је искусила неки облик злостављања у заједници у претходној години, а стопа насиља над старима се повећала током трајања пандемије Корона вируса. Злостављање старих може оставити озбиљне и трајне последице по физичко и ментално здравље и представља проблем на који заједница не сме да жмури. С обзиром на озбиљност проблема и његових последица, важно је подизати свест и старијима, као и општој популацији о томе шта је то насиље над старима, који су облици, који су знакови који указују да се насиље дешава, који су фактори ризика и препоруке за чланове породице и саме старије особе како да спрече и како да реагују када се насиље дешава.

 

Позивају се суграђани свих генерација, а посебно сениори, да учествују на радионици на којој ће Јелена Вулић, психолог и Славица Родић, правница, едуковати и са присутнима разговарати о томе шта је злостављање старијих. Биће речи о факторима ризика, како можемо да препознамо злостављање, шта можемо и треба да урадимо кад доживимо или смо сведоци догађаја насиља у свом окружењу, као и коју би подршку и помоћ могли да упутимо жртвама које не успевају да изађу из зачараног круга насиља. Као важним факторима који су у корелацији са насиљем у породици а посебно над старијим члановима, биће речи о усамљености, постојању предрасуда и стереотипа у односу на старије људе, њихове потребе и могућности, информисању о потписивању уговора о доживотном издржавању као добром решењу, али и простору за занемаривање старијих, утицају медија и шире јавности за које насиље над старијима не треба да буде ствар афере и сензације већ озбиљан социјални проблем.

 

Програм рада Волонтерског сервиса ће и у наредном периоду оснаживати и активирати сениоре у циљу унапређења квалитета њиховог свакодневног живота као део превенције старијих од усамљености, изолације и запостављања.

 

Сви заинтересовани се могу пријавити за актуелне едукативне и креативне програме које волонтери реализују током целе године на број телефона канцеларије 011/286 44 26 сваког уторка и четвртка од 9 до 14 часова.