На молбу станара Дома за старија лица у Диљској на Карабурми, а настављајући традицију сарадње са Геронтлошким центром Београд, коју је донедавно прекинула пандемија, волонтери Волонтерског сервиса Звездаре су посетили ову установу.

 

На радионици психосоцијалне подршке разговарано је о томе шта све станари Дома могу да ураде како би им боравак у Дому  био пријатнији и интересантнији. Посебно је било речи о важности неговања заједнице станара у Дому на тај начин што ће се сви трудити да им боравак и свакодневне активности протичу у пријатељској, креативној и добронамерној атмосфери. Учесници радионице су заједно направили свој „кућни ред“ који има задатак да садашње и будуће станаре подсети на важност социјализације у установи и- посебно, понашање сваког појединца које неће никог на угрози- као што је избегавање прављења буке, пушења на недозвољеним местима и уважавања потреба цимера/ки. У неким од „правила“ наглашена је важност укључивања у активности које се организују у Дому, развијање вршњачке солидарности и узајамне помоћи и поштовања, успостављање квалитетне комуникације и активног слушања и настојања да отворено говоримо о својим проблемима и потражимо помоћ од других станара, не само стручних радника. У овом необичном, али корисном „кућном реду“, који су потписали станари Дома у Диљској,  на крају је наглашено да правила, на која овај „кућни ред“ само подсећа, за све станаре- важе на исти начин.

 

На крају радионице, један од најмлађих волонтера Сервиса, Лазар, матурант средње школе „Дрво АРТ“ дизајнирао је и исписао правила на паноу и то у два примерка како би били доступни станарима оба нивоа објекта у Диљској.

 

Одлазећи из Дома, гости и домаћини су пожелели једни другима срећне предстојеће празнике и договорили се да се ускоро поново виде са неком новом радионицом.