Волонтерски сервис Звездаре у петак, 12.фебруара од 12,00 до 14,00 часова, обележава свој 10. рођендан са својим волонтерима и сарадницима у складу са епидемиолошким мерама.

Сервис ће тим поводом посетити председник ГО Звездара Владан Јеремић, са сарадницима,  који ће волонтерима/кама уручити захвалнице и пригодне поклоне које је Општини донирала Мисија ОЕБС у Србији.

На Звездари волонтирају суграђани са Звездаре, Врачара, Савског венца, Раковице, Новог Београда, Земуна, Палилуле, Вождовца, Старог града, Чукарице и Панчева. Најмлађи волонтер  има 15 а најстарија волонтерка 74 године. Волонтирају ученици, студенти, запослени, незапослени и пензионери.

Током 10 година радау Сервису је било активно више од 260 волонтера у  6 дугорочних програма. У просеку, 40 волонтера месечно обезбеђује помоћ и подршку  за 250 појединаца од тога је око 60 корисника у кућним условима. И током ванредног стања звездарски волонтери су пружали помоћ и подршку најугроженијим суграђанима. Звездарски волонтери одлазе у основне и средње школе на часове грађанског, установе социјалне заштите са својим креативним радионичаркама, медије како би промовисали хуманост и емпатију, општинске управе у Србији како би пренели своје искуство, знање и идеје.

Звездарски волонтер реализују помоћ у кућним условима, Саветовалишту за појединце и породице, низ креативних програма (Школа сликања, Урбани баштовани, Виртуелно путовање, Бон-тон старења, Школа кројења, шивења и плетења, декупажа и израде употребних предмета и поклона од различитих материјала) и едукативних радионица (Школа енглеског и Школа компјутера за сениоре), хуманитарне акције и базаре и промовишу солидарност, хуманост и волонтирање. У 2018.започето је 6.дугорочних програма- помоћ и подршка породицама које имају члана оболелог од деменције, у партнерству са ХХУ Хлеб живота и удружењима „Окриље” и „Дестигма”. Све услуге помоћи и подршке за наше суграђане су бесплатне.

У протеклих десет година Волонтерски сервис је за  око 9000 корисника реализовао подршку у трајању од око  65 000 волонтерских сати и око  27 000 услуга помоћи и подршке. Сервису  се обраћају суграђани свих генерација, али најчешће старији, немоћни и суграђани са инвалидитетом којима треба подршка у свакодневном функционисању, као и породице које имају децу са инвалидитетом и различитим развојним проблемима или поремећене породичне односе.

Волонтерски сервис Звездаре је за свој рад добио признања:  „Шампиони локалног развоја“за 2013/14.годину, „Пријатељ здравља старијих“ Градског завода за јавно здравље у 2015.години, од 2015.године Сервис је придружени члан националне мреже Хуманас која унапређује бригу за најстарије, у 2018.години Радмила Урошевић, координаторка Волонтерског сервиса и Ранка Јеличић, волонтерка добиле су признање – повеље Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање за развијање програма Волонтерског сервиса Звездаре као доброг модела и концепта међугенерацијске сарадње. У 2020.години БОШ (Београдска отворена школа) и USAID доделили су признање „Покретачи промена“ Радмили Урошевић, кординаторки Сервиса, за концепт програма Волонтерског сервиса Звездаре као покретача промена на локалном нивоу.

За протеклих десет година, на позив организатора, модел волонтирања на Звездари представљен је на десетини стручних и научних скупова, сајмова социјалних програма и фестивалима здравља у Београду, Србији и Хрватској. Волонтерски сервис Звездаре је организовао на десетине скупова из области социјалне заштите, културе старења и развоја волонтирања у заједници.

Као пример добре праксе, Волонтерски сервис Градске општине Звездара заступљен је у низу стручних часописа, едукативним материјалима и на сајтовима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање.