Волонтерски сервис Звездаре обележио је данас 11.рођендан кратким окупљањем и дружењем волонтера, корисника, представника Општине и сарадника.

Обраћајући се присутнима чланица општинског Већа и Тима за волонтерску подршку грађанима Звездаре Гордана Мишев рекла је да је Општина поносна на све волонтерске активности и да би било добро да све општине, не само београдске, улажу у волонтирање јер је то добро за све грађане, не само у кризним временима, као што су  године у условима епидемије.

Оливера Викторовић, глумица и професор глуме,и сама хуманиста која годинама дарује своје представе деци и породицама слабијег имовинског статуса, након што је говорила делове текста из књиге „Женски разговори“ Душка Радовића, обратила се волонетрима речима захвалности и признања које заслужују. Оливера је истакла колико су данас за све нас важни хуманост и солидарност, без обзира на занимање и старост.

Музички део програма, као и бројна дружења претходних година, употпунила је волонтерка из Обреновца, Снежана на својој гитари.

Сервис је за своје сараднике и донаторе припремио уникатне поклоне који су настали на креативним радионицама- дрвене кутије, анти-ковид маске бук маркере и шоље за чај. Сви волонетри су као рођенданске поклоне добили пакете хигијене и козматике- поклон Пријатеља деце Србије. Рођендан Волонтерског сервиса је организован у складу са епидемиолошким мерама

На Звездари волонтирају суграђани са Звездаре, Врачара, Савског венца, Раковице, Новог Београда, Земуна, Палилуле, Вождовца, Старог града, Чукарице и Панчева. Најмлађи волонтер  има 15 а најстарија волонтерка 75 година. На Звездари волонтирају ученици, студенти, запослени, незапослени и пензионери. За 11 година колико Општина Звездара организује волонтирање на својој општини, у Сервису је било активно више од 320 волонтера у  6 дугорочних програма. У просеку, 40 волонтера месечно обезбеђује помоћ и подршку  за 250 појединаца од тога је око 50 корисника у кућним условима. И током ванредног стања звездарски волонтери су пружали помоћ и подршку најугроженијим суграђанима. Протекле две „covid“ године учиниле су да целокупна заједница уважи колико су дугорочно значајни солидарност, хуманост.

За једанаест година Сервис је реализовао за око 12.000 корисника подршку у трајању од око 71 000 волонтерских сати и 30 000 услуга помоћи и подршке. Сервису су се обраћали суграђани свих генерација али, ипак, најчешће старији, немоћни и суграђани са инвалидитетом којима треба пподршка у свакодневном функционисању. Волонтери су потребни и породицама које имају децу са инвалидитетом и различитим развојним проблемима или поремећене породичне односе.