Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић данас је, са представницима Завода за заштиту споменика културе града Београда, присуствовао враћању обновљене скулптуре Вука Стефановића Караџића на стару локацију.

 

Владан Јеремић је рекао да се радује што је скулптура Вука Стефановића Караџића, након завршетих радова на санацији и рестаурацији, враћен на старо место.

„Након месец и по дана скулптура Вука Караџића је враћена на старо место на углу Булевара краља Александра и Рузвелтове улице. Причињава ми задовољство што су радови на санацији и рестаурацији скулптуре завршени у тако кратком временском року и што ће овај споменик, сада у новом руху, опет бити једно од препознатљивих културних обележја општине Звездара”-рекао је Јеремић.

 

Скулптура Вука Стефановића Караџића је 7. новембра пренета у Смедерево ради санације у атељеу др Зорана Кузмановића, а скулптура, као и ливена слова опрани су споља и изнутра неабразивним методама и одстрањени су стари кородирани анкери и њихова веза за бронзом. Изведена је санација армирано-бетонског језгра, саниране су микропукотине, обрађени камени блокови, изграђене плоче, венци и блокови за облагање постамента, скинути су удебљани слојеви наслага парине и чађи.

 

Из Завода за заштиту споменика су, када је споменик у новембру демонтиран после 85 година, најавили да ће његова рестаурација бити готова до краја године.