Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас свечаној академији, која је поводом Дана општине Звездара одржана под називом „Заставу сам ти обећао граде” у Театру „Вук”. Свечаној академији су присуствовали председник ГО Звездара Владан Јеремић, председник Скупштине ГО Звездара Александар Ерор, заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић, чланови руководства Општине и гости.

Горан Весић је честитао Звездарцима Дан општине и подсетио да је 16. октобра 1944. године ослобођена Звездара од фашистичког окупатора у Другом светском рату.

–Памтимо овај дан и ослободиоце Звездаре. Ускоро ћемо да прославимо и Дан ослобођења Београда у Другом светском рату, као и Дан ослобођења Београда у Првом светском рату. Поносан сам што је Скупштина града, 2014. године вратила прославе ова два битна датума из наше историје. Такође, што су заслужни добили улице, а средњовековни владари попут Стефана Немање добили споменике – указао је Весић.

Весић је подсетио да Звездара својим градским и руралним деловима представља прави пресек Београда.

–Зато су проблеми које Звездара има различити. Због тога морамо да водимо рачуна да се општина подједнако развија, а на задовољство грађанки и грађана – подвукао је заменик градоначелника и за следећу годину најавио реконструкцију платоа код Вуковог споменика.

Он је указао да се таква политика не би могла водити без људи и подсетио да је на Дан општине Звездара обишао Мали Мокри Луг, Миријево и Пети паркић.

–Суштина сваке политике се сведе да ли је добра за људе, односно да ли им је боље него јуче и да ли ће им сутра бити боље него данас. Јер ако наши људи на Звездари или било ком другом делу Београда не живе боље, онда не водимо добру политику. Битно је да не изгубимо људе и београдски дух, због тога је важно да решавамо сваки проблем са истом енергијом било да се ради о изградњи метроа или вртића у Великом Мокром Лугу, као и паркића и канализације у Малом Мокром Лугу. Тада постајемо град који је окренут људима – истакао је Весић.

Најважнији пројекат за Звездару, према његовим речима је изградња метроа.

–Од 42 метро станице на прве две линије метроа, њих шест ће се наћи на територији општине Звездара. На Звездари ће се укрштати прве две линије метро система, због чега ће бити боље повезана са свим деловима града. Београд чека метро 51 годину и сада су се стекли услови да га коначно добије. Наравно уз подршку председника Републике Александра Вучића и Владе Србије који су у буџету обезбедили 4,6 милијарди евра, као и 1,3 милијарде евра за проширење мреже Бг воза, што једнако пет годишњих градских буџета – прецизирао је Весић и додао да је због оваквих и сличних пројеката битно имати јединствену политику од општинске и градске, па до републичке власти.

Истакао је да се метрополе од малих градова разликукују колико су отворене за нове идеје и нове људе, због чега је Београд, како је рекао, једина метропола на Балкану.

–Били смо увек први који су спроводили све што је ново и авангардно у овом делу Европе. Нажалост Београд је последњих деценија таворио и није могао да покаже своје право лице. Срећан сам и поносан на што се та слика у последњих осам година променила. Београд се поново развија и расте и постаје оно што јесте – културна, економска, пословна и политичка престоница овог дела Европе – навео је Весић.

Председник општине Звездара Владан Јеремић је подсетио на историјат развоја тог дела престонице. Истакао је да Звездара данас има више од 160.000 становника и 17 месних заједница. Имамо 24 вртића, 14 основних и девет средњих школа, више факултета, седам библиотека и три позоришта, навео је Јеремић.

Због свега тога што Звездара може да понуди, наша општина је једна од три општине у Србији које имају позитиван природни прираштај, а ми смо поности на то.-истакао је Владан Јеремић.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Београда пуковник Бора Ерцеговац је председнику ГО Звездара Владану Јеремићу уручио захвалницу због донре сарадње Општине и СУБНОР-а, као и због ангажовања Општине Звездара на неговању историјског сећању на  наше ослободилачке ратове, а посебно на Други светски рат и борбе у којима су ослобођени Београд и Србија.

У програму Свечане академије који је реализовало Удружење за очување културне баштине „Дах”, а под покровитељством ГО Звездара, наступили су: мецосопран Вера Вујасиновић, Петар Николић из ОМШ „Владимир Ђорђевић” (гитара), Милица Андеселић,  Сунчица Сенчић,  Милица Петковић, Наташа Бојанић, Анђела Стојадиновић, Андреј Сенчић и Хор ОШ „Драгојло Дудић”.

У претходном делу дана представници Градске општине Звездара положили су венце на спомен обележја у Малом Мокром Лугу, Миријеву и на споменик погинулим ученицима  код Шесте београдске гимназије где се присутним грађанима, у име Општине, обратила чланица општинског Већа Виолета Филип.

Након тога је, у Кабинету председника ГО Звездара, одржан пријем за делегацију СУБНОР-а, а догађају су поред председника ГО Звездара Владана Јеремића и заменика градоначелника Београда Горана Весића, присуствовали и чланови општинског Већа и представници руководства Општине.