Градска општина Звездара организовала је Онлајн сајам за запошљавање Ромкиња у оквиру пројекта „Корак до посла – Подршка инклузији Ромкиња кроз међусекторску сарадњу на Звездари”, који финансира Европска унија.

Укупно 35 Ромкиња учествовало је у разговорима путем интернета са представницима седам послодаваца (трговински ланац, фризерски салон, производна фирма, агенције за запошљавање и HR агенције). Након разговора остављена је могућност да их послодавци контактирају после селекције у њиховим фирмама. Ромкињама је понуђена и плаћена радна пракса, подржана од стране пројекта Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ и фондације „ДИВАЦ“.

Ова активност је значајна за Ромкиње, јер подиже њихово самопоуздање у разговорима са послодавцем, добар део њих није никад био запослен и није учествовао на тржишту рада. Иначе, укупно 50 Ромкиња је учествовало у активностима на пројекту где су добиле обуку за активно тражење посла, помоћ за пријаву на евиденцију незапослених, као и комплете обуће и одеће за разговор са послодавцем, а 20 њих је завршило курсеве за занате.

Ово је део активности на пројекту финансираном од стране Европске уније, који спроводи Градска општина Звездара у партнерству са Центром за реинтеграцију и активизам Београд, укупне вредности око 65.000 евра, а све у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“ који спроводи Стална конференција градова и општина Србије.