У организацији ГО Звездара и Фондације „Дајана Пауновић“ одржана је трибина под називом „Друштвени дијалог – Представљање циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова”.

 

Председник ГО Звездара Владан Јеремић истакао је чињеницу да је Звездара једна од ретких у Србији која има позитивну демографску слику. Он је том приликом мајци новорођене бебе на Звездари уручио први Беби пакет у вредности од 5.000 динара који од ове године добија свака новорођена беба у овој општини. „Поносимо се чињеницом да на Звездари годишње имамо више од 2.500 новорођених беба за које смо у знак добродошлице од ове године увели Беби пакет. То је само једна од подстицајних мера у области популационе политике коју примењујемо. Традиционална је и додела златника прворођеној беби на Божић, а значајне напоре усмеравамо и на изградњу свега што је потребно за здраво одрастање наших малишана. Активно радимо на унапређењу вртићке и школске инфраструктуре, а обновили смо и на десетине дечијих и спортских игралишта”, указао је Јеремић. Он је додао да ГО Звездара интензивно кроз рад Комисије за родну равноправност општине ради на унапређењу положаја жена, посебно оних које спадају у групу посебно угрожених.

 

У разговору са представницима Општине, невладиног сектора и грађанима Звездаре, Дајана Пауновић, оснивачица истоимене Фондације, указала је да су државне институције препознале важност унапређења и даље изградње система популационе политике и политике равноправности полова. „Сада државне институције и невладин сектор заједно раде на остваривању циљева из ових области и то је модел који даје оптималне резултате. Циљ је да се отклоне све препреке између мера и средстава које одваја држава и крајњих корисника тих средстава. Само тако све мере могу да покажу свој пуни ефекат“, истакла је Пауновићева.

 

Марко Матић, председник УО Фондације „Дајана Пауновић“ указао је на потребу да се убудуће средства која се издвајају за подстицање рађања не посматрају као социјална помоћ већ као исплатива економска инвестиција у развој друштва, због чега оне морају бити у оквиру развојног дела буџета. „У систему креирања и спровођења модела политике рађања веома је важна улога локалних самоуправа. Свака средина има специфичне карактеристике и зато је најважније да се оно што издваја држава прилагоди локалним потребама како бисмо постигли оптималне резултате“, поручио је Матић.

 

Ивона Фуштић, председница Комисије за родну равноправност указала је да је то тело формирано пре 16 година и да су у том периоду спроведене бројне активности, посебно када су у питању горуће теме попут родно условљеног и породичног насиља. Доста напора је уложено у информисање и охрабривање жена да се у случајевима насиља за помоћ обрате надлежним институцијама. „На територији Звездаре дуги низ година функционише Протокол о међусекторској сарадњи када је у питању борба против насиља према женама а Општина је потписница и Европске повеље о родној равноправности која представља стратешки документ у овој области. Наши напори су препознати и од организације UN Wоmеn која нас је изабрала као једну од десет локалних самоуправа која ће ове године добити подршку у спровођењу родно одговорног буџетирања”, указала је Ивона Фуштић.

 

У јавној дискусији о широком спектру тема учешће су узели и представници цивилних организација са подручја ГО Звездара попут Марка Јовића, заменика секретара Скупштине ГО, Ненада Абрамовића Удружења избеглих, расељених и досељених “Завичај”, Дејана Пантића старешине Савеза извиђача Београда, Горана Филиповића из београдске групе родитеља несталих беба, Бранислава Симића оснивача Фондације “Hуманист” и других. У сарадњи са локалним самоуправама Фондација „Дајана Пауновић” покренула је серију јавних дијалога чији је циљ да се грађанима приближе подстицајне мере које држава доноси на пољу популационе политике и економског оснаживања посебно угрожених група жена.