У организацији Планинарског друштва „Раднички“, за грађане Градске општине Звездара, реализована је планинарска акција у оквиру програма „Планине зову“ и Меморијала „Михајло Мића Лазић“. Упркос временским условима у Београду, 83 полазника, узраста од 4 до 75 година је пошло на Хомоље. Водичи Исидора Радоњић, Горан Стојановић и Јелена Карамарковић су, уз подршку водича ПК „Горњак“, сигурно предводили акцију планинара, међу којима је било искусних, али и оних који су имали своје прво планинарско искуство.

 

На почетку туре су домаћини из села Бистрица организовали посету Музеју првог српског олимпијца Драгутина Томашевића, који је учествовао на Oлимпијским играма у Стокхолму 1912. године. Да би проверио своју форму, тркао се са возом од Пожаревца до Петровца, претрчао 40 км и стигао неколико минута пре њега. Планинари су посетили бистричке воденице, Цркву Светог цара Константина и царице Јелене, Бистрички водопад. Група искуснијих планинара је изабрала стазу дужине 22 км, кумулативног успона од 880 метара, а породице са децом и мање припремљени полазници стазу до Лукиног камена, дужине 11 км. На крају су домаћице из села Бистрице показале сву гостољубивост овог краја. У дворишту цркве, припремиле су прави пикник за Звездарце. Правиле су палачинке, припремиле колаче, донеле мед и друге производе.

 

Уз смех и лепо расположење је завршена планинарска акција која је била састaвни део годишњег програма Планинарског друштва „Раднички“ и суфинасирана средствима из буџета ГО Звездара.