Градска општина Звездара и Савет фестивала са поносом објављују да је Дечји позоришни фестивал ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ овог маја стигао до свог 17. издања! Под слоганом Звездариште – уточиште осмеха, 17. фестивал ће бити одржан у Београду од 23. до 27. маја 2022.године.

Домаћин фестивала је Театар „Вук“, а фестивалске представе и програми биће извођени и на сценама Малог позоришта „Душко Радовић“, Позоришта лутака „Пинокио“, „Пан театра“ и у Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић“.

Фестивал реализујемо захваљујући подршци Министарства државне управе и локалне сампоуправе које је обезбедило средства кроз Буџетски фонд за програм локалне самоуправе.

Медијски спонзор 17. Звездаришта је Радио телевизија Србије – Први програм Радио Београда и тематски канал Радио Београда РТС Вртешка.

Фестивал почиње у понедељак, 23. маја у 10 часова окупљањем учесника на тргу испред Театра „Вук“ и Градске општине Звездара где ће у веселој атмосфери, уз аниматоре „Кинетроп театра“, звездарски предшколци извести свој „Карневал осмеха“.

На свечаном отварању фестивала које је заказано за 10:30 часова на Великој сцени Театра „Вук“, биће додељено годишње признање Савета фестивала „ЗВЕЗДА МЕЂУ ЗВЕЗДАМА“. Овогодишња добитница фестивалског признања је ЈАСМИНКА ПЕТРОВИЋ, књижевница чија дела су последњих година значајно обогатила репертоар позоришта за децу и младе.

У Такмичарском програму биће изведено 9 представа из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, по избору селектора Жељка Хубача, а о фестивалским наградама и ове године одлучују Стручни жири и Дечји жири.

Стручни жири 17. Звездаришта радиће у саставу: Миран Хајош, позоришни продуцент, Оливера Викторовић Ђурашковић, глумица и Тијана Грумић, драмска списатељица, а у Дечјем жирију биће 13 девојчица и дечака узраста од 8 до 12 година, учесника шесте генерације програма Мали позоришни експерти који воде млади позоришни професионалци и педaгози окупљени око организацији Три гроша.

Прва фестивалска представа је СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА Позоришта „Бошко Буха“ (аутор: Љубивоје Ршумовић, режија: Снежана Тришић) која је на програму у 11 часова, док ће у поподневном термину у 18 часова бити изведена представа ДЕБЕЛА Позоришта младих, Нови Сад (аутор: Силвија Шесто, режија: Емилија Мрдаковић).

У Такмичарском програму публика ће имати прилику да погледа још 7 представа и то:

БЕЛА ГРИВА, Позоришта лутака „Пинокио“ – у уторак 24. маја у 11 часова на сцени Позоришта лутака „Пинокио“

ТИХИ ДЕЧАК, Позоришта за децу Крагујевац – у уторак, 24. маја у 18 часова на Сцени „Култ“ Театра „Вук“

ПИНОКИО КАКВОГ ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ, Краљевачког позоришта – у среду, 25. маја у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“

ПЕЋА И ВУК, Дјечијег позоришта Републике Српске, Бања Лука – у четвртак, 26. маја у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“

ДЕЧАК СА КОФЕРОМ, Малог позоришта „Душко Радовић“ – у четвртак, 26. маја у 13 часова на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“

МАЛА ФРИДА, Казалишта „Жар птица“, Загреб – у четвртак, 26. маја у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук“

ЗА ТВОЈЕ ДОБРО, Дах театра из Београда – у петак, 27. маја у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“

* Дугогодишње партнерство и сарадњу са АСИТЕЖОМ СРБИЈА настављамо и  на 17. Звездаришту.

АСИТЕЖ Србије, национални савез извођачких уметности за децу и младе који окупља домаће позоришне институције, независне трупе, као и уметнике и стручњаке појединце активне у овој области, домаћин је највећег светског догађаја у овој области Assitej Artistic Geathering, који се сваке године одржава у другом граду у свету, а у 2023. години то ће бити Београд и Нови Сад.

У оквиру Пратећег програма, на сусрету који ће бити одржан у среду, 25. маја са почетком у 16 часова на Сцени „Култ“, биће одржана Презентација Светске конференције позоришта за децу и младе ПРЕКРЕТНИЦА 2023 / Assitej Artistic Geathering TURNING POINT 2023. Чланица Извршног одбора АСИТЕЖ Србије Јована Ракић представиће овај догађај чију окосницу чини специјално међународно издање ФАС (Фестивал Аситежа Србије).

Истог дана у 18 часова, на Великој сцени Театра „Вук“ биће изведена представа КАБАРЕ КУРШЛУС „Кинетроп театра“, која је део Пратећег програма, а намењена је свим узрастима.

У богатом Пратећем програму фестивала су и Изложба позоришне маске „Пут позоришта“ која ће бити отворена у понедељак, 23. маја у 16 часова у у Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић“, и три радионице намењене деци и младима:

 

* радионица „Маска и костим у позоришту“ коју воде Оливера Викторовић Ђурашковић и Филип Цветковић (23.5. у 16 ч Библиотека-галерија „Бранко Миљковић“)

* радионица „Са Николетом о животињама и књигама“ коју води Николета Новак, књижевница и др ветеринарске медицине (24.5. у 10 ч на Сцени „Култ“ Театра „Вук“)

* радионица креативног писања драмске списатељице Јелене Палигорић Синкевић (27.5. у 12 ч на Сцени „Култ“ Театра „Вук“)

Са жељом да квалитетни културни садржаји буду доступни деци и младима, улазнице за све представе и учешће у свим пратећим програмима су бесплатни.

 

Очекујемо вас са великом радошћу и још већим осмехом!

 

 

 

Савет фестивала