На радном састанку чланова Савета за миграције Градске општине Звездара и експерата Организације немачке развојне сарадње ГИЗ  разговарало се на тему јачања сарадње са дијаспором, у оквиру глобалног програма ГИЗ „Миграције у контексту развоја“ а у светлу локалног научно-економског и културно-образовног развоја.

 

Заменица председника ГО Звездара и заменица председника Савета за миграције Драгана Ђурић рекла је да је циљ састанка јачање сарадње Градске општине Звездара са дијаспором кроз сарадњу са институцијама које ће помоћи у добијању потребних информација o миграцијама на општини Звездара.

 

Договорена је сарадња на размени података за израду миграционог профила општине Звездара, који треба да представи обим и структуру унутрашњих миграција и миграција ка иностранству. Уједно је договорено да се током маја месеца уприличи један тренинг на тему „Миграције и род“ на Звездари и организују сусрети две општине које сарађују са ГИЗ-ом по овој теми (Звездара и Кикинда) а током лета одржи и округли сто са дијаспором на Звездари.

 

Резултат ове сарадње треба да буде документ јавне политике (програм, акциони план), који би требало да дефинише конкретне актере и активности сарадње са дијаспором, кроз научне институције, школе, привредне субјекте, струковна удружења и културно-уметничка друштва у земљи и иностранству.