Конкурс за дечју карикатуру „Мали Пјер“ један је од традиционалних програма организације Пријатељи деце који се реализује на општинском, градском и републичком нивоу.

Током претходних година деца и млади у основним и средњим школама показали су велику заинтересованост, а наставници, бројни карикатуристи, хумористи, афористичари и други поштоваоци дечје карикатуре пружали су деци подршку за овај вид њиховог ликовног изражавања.

 

На Звездари је конкурс ове године реализован  30. пут, а на јубиларно издање конкурса стигло је 265 радова из 12 основних и 3 средње школе.

Карикатура као дисциплина деци и младима пружа могућност за слободно изражавање мишљења и критичко опажање света и појава око себе, тако да су теме врло разноврсне: од приказивања jавних личности из света музике, филма, спорта, моде, политике, до тема везаних за породицу, здравље, љубав, школски живот, медије и друштвене мреже,  екологију, путовања, бригу о животињама и др.

Отварање 30. јубиларне изложбе „Мали Пјер“ са проглашењем победника заказано је за понедељак, 18. март у 13 часова у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“ (Булевар краља Александра 298).

 

Изложбу ће отворити председник ГО Звездара Владан Јеремић.

У складу са пропозицијама конкурса, у свакој такмичарској категорији (млађи основци, старији основци, средњошколци) биће награђено по 15 карикатура.

Аутори најбољих 45 карикатура биће награђени књигама, дипломама и годишњим чланским картама библиотеке, а њихови радови биће прослеђени на следећи, градски ниво конкурса.

Изложба ће бити отворена до 28. марта.

Организатори програма су Пријатељи деце Звездаре и Библиотека „Вук Караџић“ – Звездара.