Konkurs za dečju karikaturu „Mali Pjer“ jedan je od tradicionalnih programa organizacije Prijatelji dece koji se realizuje na opštinskom, gradskom i republičkom nivou.

Tokom prethodnih godina deca i mladi u osnovnim i srednjim školama pokazali su veliku zainteresovanost, a nastavnici, brojni karikaturisti, humoristi, aforističari i drugi poštovaoci dečje karikature pružali su deci podršku za ovaj vid njihovog likovnog izražavanja.

 

Na Zvezdari je konkurs ove godine realizovan  30. put, a na jubilarno izdanje konkursa stiglo je 265 radova iz 12 osnovnih i 3 srednje škole.

Karikatura kao disciplina deci i mladima pruža mogućnost za slobodno izražavanje mišljenja i kritičko opažanje sveta i pojava oko sebe, tako da su teme vrlo raznovrsne: od prikazivanja javnih ličnosti iz sveta muzike, filma, sporta, mode, politike, do tema vezanih za porodicu, zdravlje, ljubav, školski život, medije i društvene mreže,  ekologiju, putovanja, brigu o životinjama i dr.

Otvaranje 30. jubilarne izložbe „Mali Pjer“ sa proglašenjem pobednika zakazano je za ponedeljak, 18. mart u 13 časova u Biblioteci-galeriji „Branko Miljković“ (Bulevar kralja Aleksandra 298).

 

Izložbu će otvoriti predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić.

U skladu sa propozicijama konkursa, u svakoj takmičarskoj kategoriji (mlađi osnovci, stariji osnovci, srednjoškolci) biće nagrađeno po 15 karikatura.

Autori najboljih 45 karikatura biće nagrađeni knjigama, diplomama i godišnjim članskim kartama biblioteke, a njihovi radovi biće prosleđeni na sledeći, gradski nivo konkursa.

Izložba će biti otvorena do 28. marta.

Organizatori programa su Prijatelji dece Zvezdare i Biblioteka „Vuk Karadžić“ – Zvezdara.