Nastavljjući sa praksom strateškog planiranja i realizacije aktivnosti u ovoj oblasti socijalne zaštite za naredni period, Gradska opština Zvezdara je 5.aprila, u skladu sa Zakonom o planskom sistemu, predlog „Lokalnog akcionog plana (LAP) za unapređenje položaja romske populacije na teritoriji Gradske opštine Zvezdara za period 2021-2023.“ započela javnu raspravu na ovaj dokument. Javna rasprava je otvorena do 19.aprila u 15,00 časova.

Svi zainteresovani pojedinci i pravna lica koja imaju konkretne predloge na predloženi dokument mogu da učestvuju u javnoj raspravi putem popunjenog propisanog formulara i slanjem svojih predloga na mejl adresu: javna.rasprava@zvezdara.org.rs .

Po zaključenju javne rasprave, u roku od pet dana, Radna grupa će razmotriti, prihvatiti ili odbaciti podnet materijal posle čega će predlog „Lokalnog akcionog plana (LAP) za unapređenje položaja romske populacije na teritoriji Gradske opštine Zvezdara za period 2021-2023.“   biti spreman za razmatranje i usvajanje na sednici Skupštine opštine.

Opština Zvezdara je tokom februara meseca započela proces izrade predloga ovog dokumenta koji su izradili članovi Radne grupe  čiji sastav čine predstavnici Opštine: Radmila Urošević, Zlatko Petrin i Siniša Marinković, predstavnik Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Zvezdara: Nemanja Antonijević, rukovodilac, predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje- Filijala Zvezdara, Branislava Poznanović, rukovodilac i predstavnik civilnog sektora: Milan Vujović. U izradi predloga LAP-a učešće su uzeli  predstavnici romskih naselja na Zvezdari kao i zainteresovanih udruženja građana.

Proces izrade LAP-a realizuje se uz mentorsku i tehničku podršku eksperta za ovu oblast a u okviru projekta Nemačke međunarodne organizacije za saradnju (GIZ) „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji sprovodi GIZ.

Izrada ovog planskog dokumenta realizuje se u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije („Sl.glasnik RS“, br. 30/2018), član 32 prema kojem je predlagač dužan da obavesti javnost o početku izrade dokumenta javne politike objavljivanjem obaveštenja na svojoj internet stranici, a ako je nadležni predlagač organ državne uprave to obaveštenje se objavljuje i na portalu e- Uprava, sedam radnih dana od početka izrade tog dokumenta.

Zakon o planskom sistemu Republike Srbije („Sl.glasnik RS“, br. 30/2018) može se preuzeti: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-planskom-sistemu-republike-srbije.html

Predlog LAP-a i formular za učešće u javnoj raspravi možete pogledati u produžetku:

LAP za romsku popilaciju-predlog

Obrazac za javnu raspravu