Nasilje nad ženama predstavlja veliki razlog za zabrinutost za svako društvo. O ovom problemu je važno govoriti i preduzimati korake kako bi svaki pojedinac, društvo ili institucija preuzeli svoj deo odgovornosti. Za početak važno je znati prepoznati nasilje, znati da ono nije dozvoljeno i da svako ima pravo na život bez nasilja i straha.

Jelena Vulić, psiholog, psihoterapeut i volonterka Volonterskog servisa Zvezdare prisutnima je objasnila šta je to nasilje nad ženama, koje  vrste nasilja postoje, koje su posledice, kome se dešava, zbog čega se događa, koji su mitovi o nasilju prisutni u našem društvu, koji su faktori rizika, kako ga prepoznati i šta treba uraditi.

Prisutne volonterke i sugrađanke su imale priliku da iznesu svoja volonterska iskustva, diskutuju,  kao i da postavljaju pitanja nakon edukativne radionice „Nasilje – faktori rizika, prepoznavanje prvih simptoma i posledice“, koja je održana u prostorijama Volonterskog servisa Opštine Zvezdara.

Radionica je organizovana u okviru Manifestacije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ sa ciljem podizanja svesti građana i građanki o fenomenu nasilja nad ženama, njegovoj prevenciji i osnaživanju žena sa iskustvom nasilja da prijave nasilje i potraže pomoć.

Edukacija je namenjena volonterima, kao i pojedincima koji su zainteresovani za ovu temu.

Edukacija je održana u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.