Volonterski servis Zvezdare obeležio je danas 11.rođendan kratkim okupljanjem i druženjem volontera, korisnika, predstavnika Opštine i saradnika.

Obraćajući se prisutnima članica opštinskog Veća i Tima za volontersku podršku građanima Zvezdare Gordana Mišev rekla je da je Opština ponosna na sve volonterske aktivnosti i da bi bilo dobro da sve opštine, ne samo beogradske, ulažu u volontiranje jer je to dobro za sve građane, ne samo u kriznim vremenima, kao što su  godine u uslovima epidemije.

Olivera Viktorović, glumica i profesor glume,i sama humanista koja godinama daruje svoje predstave deci i porodicama slabijeg imovinskog statusa, nakon što je govorila delove teksta iz knjige „Ženski razgovori“ Duška Radovića, obratila se volonetrima rečima zahvalnosti i priznanja koje zaslužuju. Olivera je istakla koliko su danas za sve nas važni humanost i solidarnost, bez obzira na zanimanje i starost.

Muzički deo programa, kao i brojna druženja prethodnih godina, upotpunila je volonterka iz Obrenovca, Snežana na svojoj gitari.

Servis je za svoje saradnike i donatore pripremio unikatne poklone koji su nastali na kreativnim radionicama- drvene kutije, anti-kovid maske buk markere i šolje za čaj. Svi volonetri su kao rođendanske poklone dobili pakete higijene i kozmatike- poklon Prijatelja dece Srbije. Rođendan Volonterskog servisa je organizovan u skladu sa epidemiološkim merama

Na Zvezdari volontiraju sugrađani sa Zvezdare, Vračara, Savskog venca, Rakovice, Novog Beograda, Zemuna, Palilule, Voždovca, Starog grada, Čukarice i Pančeva. Najmlađi volonter  ima 15 a najstarija volonterka 75 godina. Na Zvezdari volontiraju učenici, studenti, zaposleni, nezaposleni i penzioneri. Za 11 godina koliko Opština Zvezdara organizuje volontiranje na svojoj opštini, u Servisu je bilo aktivno više od 320 volontera u  6 dugoročnih programa. U proseku, 40 volontera mesečno obezbeđuje pomoć i podršku  za 250 pojedinaca od toga je oko 50 korisnika u kućnim uslovima. I tokom vanrednog stanja zvezdarski volonteri su pružali pomoć i podršku najugroženijim sugrađanima. Protekle dve „covid“ godine učinile su da celokupna zajednica uvaži koliko su dugoročno značajni solidarnost, humanost.

Za jedanaest godina Servis je realizovao za oko 12.000 korisnika podršku u trajanju od oko 71 000 volonterskih sati i 30 000 usluga pomoći i podrške. Servisu su se obraćali sugrađani svih generacija ali, ipak, najčešće stariji, nemoćni i sugrađani sa invaliditetom kojima treba ppodrška u svakodnevnom funkcionisanju. Volonteri su potrebni i porodicama koje imaju decu sa invaliditetom i različitim razvojnim problemima ili poremećene porodične odnose.