Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima, u sredu 15.juna, biće obeležen organizovanjem radionice i razgovaraonice u prostorijama Volonterskog servisa Zvezdare, Bulevar kralja Aleksandra 395 od 11 do 12 časova.

 

Nasilje nad starima predstavlja ozbiljan problem iz oblasti javnog zdravlja. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 1 od 6 osoba starijih od 60 godina je iskusila neki oblik zlostavljanja u zajednici u prethodnoj godini, a stopa nasilja nad starima se povećala tokom trajanja pandemije Korona virusa. Zlostavljanje starih može ostaviti ozbiljne i trajne posledice po fizičko i mentalno zdravlje i predstavlja problem na koji zajednica ne sme da žmuri. S obzirom na ozbiljnost problema i njegovih posledica, važno je podizati svest i starijima, kao i opštoj populaciji o tome šta je to nasilje nad starima, koji su oblici, koji su znakovi koji ukazuju da se nasilje dešava, koji su faktori rizika i preporuke za članove porodice i same starije osobe kako da spreče i kako da reaguju kada se nasilje dešava.

 

Pozivaju se sugrađani svih generacija, a posebno seniori, da učestvuju na radionici na kojoj će Jelena Vulić, psiholog i Slavica Rodić, pravnica, edukovati i sa prisutnima razgovarati o tome šta je zlostavljanje starijih. Biće reči o faktorima rizika, kako možemo da prepoznamo zlostavljanje, šta možemo i treba da uradimo kad doživimo ili smo svedoci događaja nasilja u svom okruženju, kao i koju bi podršku i pomoć mogli da uputimo žrtvama koje ne uspevaju da izađu iz začaranog kruga nasilja. Kao važnim faktorima koji su u korelaciji sa nasiljem u porodici a posebno nad starijim članovima, biće reči o usamljenosti, postojanju predrasuda i stereotipa u odnosu na starije ljude, njihove potrebe i mogućnosti, informisanju o potpisivanju ugovora o doživotnom izdržavanju kao dobrom rešenju, ali i prostoru za zanemarivanje starijih, uticaju medija i šire javnosti za koje nasilje nad starijima ne treba da bude stvar afere i senzacije već ozbiljan socijalni problem.

 

Program rada Volonterskog servisa će i u narednom periodu osnaživati i aktivirati seniore u cilju unapređenja kvaliteta njihovog svakodnevnog života kao deo prevencije starijih od usamljenosti, izolacije i zapostavljanja.

 

Svi zainteresovani se mogu prijaviti za aktuelne edukativne i kreativne programe koje volonteri realizuju tokom cele godine na broj telefona kancelarije 011/286 44 26 svakog utorka i četvrtka od 9 do 14 časova.