Na Međunarodnoj konferencija “Rani razvoj i značaj rane intervencije“ koja je  održana  u  opštini Zvezdara  govorilo se  o značaju rane stimulacije u prvim godinama života deteta, kao i o važnosti podrške porodici u tom periodu, ali i kasnije.

Na Konferenciji je rečeno da su rana iskustva  veoma važna i da je ulaganje u ranu stimulaciju i podršku porodicama  ključ ranog razvoja. Cilj konferencije “Rani razvoj i značaj rane intervencije” jeste širenje svesti i znanja o značaju stimulacije u prvim godinama deteta.

Konferenciji su prisustvovala stručna lica različitih profesija, koja se bave pružanjem podrške deci na ranom uzrastu i njihovim porodicama, prisutni učesnici su bili iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Konferenciju su otvorile ispred organizacionog tima, Marija Radovanović iz Novog Sada i Lidija Kobelja iz Bijeljine. U ime Gradske  opštine  Zvezdara, učesnike je pozdravila  Dragana Đurić, zamenica predsednika koja  je istakla da opština Zvezdara pruža podršku deci i porodicama na različitim nivoima.

Prisutni su mogli da čuju o ulozi porodice u ranoj intervenciji, uticaju ekrana na rani razvoj, problemima govorno-jezičkog razvoja, uticaju senzorne integracije na razvoj, o ranim znacima autizma, kao i ulozi igre u razvoju deteta. Posebno su značajna bila lična iskustva roditelja dece sa teškoćama u razvoju. Svoja iskustva i izazove svojih porodica sa prisutnima podelile su Nikolina Radosavljević i Katarina Milovanović.

Na kraju konferencije održana je panel diskusija o ranoj stimulaciji koju je vodila Marija Ršumović, gde su izvedeni zaključci da je rana stimulacija izuzetno važna za dečiji razvoj, ali da ona ne može biti sprovedena ukoliko nije uspostavljen podržavajući odnos sa detetom, da je potrebno obezbediti podršku roditeljima i da bi svi koji imaju ulogu u detetovom životu trebalo da rade na istom cilju.