Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija“ i Gradska opština Zvezdara uspešno su organizovali radionicu za preko dvadeset učenike zvezdarskih srednjih škola pod nazivom “Bolja energija, za bolju budućnost!”, sa ciljem jačanja kapaciteta mladih, kako bi oni svoja saznanja o ovoj značajnoj temi mogli da prenesu na svoje vršnjake, roditelje i širu zajednicu, a i sami postanu edukatori i šire informacije o energetskoj efikasnosti.

 

Događaju su prisustvovali predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić, članica Veća GO Zvezdara Gordana Mišev i direktorka USAID  projekta „Bolja energija“ Lena Bratić.

 

„GO Zvezdara je godinama posvećena je ekološkoj politici koju realizujemo kroz Plan razvoja zaštite životne sredine i jedna smo od gradskih opština sa najviše realizovanih projekata u ovoj oblasti. Samo u poslednje dve godine realizovali smo 9 projekata u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine. Ove godine značaj zaštite životne sredine i unapređenja energetske efikasnosti prepoznala je i Svetska banka, koja je takođe partner u realizaciji projekta energetske efikasnosti. Trenutno smo u fazi realizacije USAID projekta „ Bolja energija“, zbog koga smo danas ovde, a koji uključuje energetsku sanaciju stambenih zgrada, koji je u fazi ispitivanja strukture stambenih zgrada na Zvezdari“ rekao je predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić.

 

On je istakao da je prvi solarni panel iz državnih subvencija postavljen upravo na Zvezdari i da je preko 200 građana i stambenih zajednica do sada dobilo subvencije kako za solarne panele, kotlove, toplotne pumpe, zamenu stolarije i termoizolaciju. Jeremić je dodao da će Gradska opština Zvezdara nastaviti da ulaže u mere energetske efikasnosti zbog zdravlja stanovništa i smanjenja potrošnje fosilnih energenata, koje zagađuju životno okruženje i umanjuju kvalitet života svih nas.

 

Lena Bratić,  direktorka USAID projekta „Bolja energija“ izjavila je da će efikasno korišćenje energije i tranzicija od fosilnih ka obnovljivim izvorima energije omogućiti mladim generacijima  čistiju i energetski sigurniju budućnost.

„Kako će izgledati ta budućnost umnogome zavisi od toga na koji način se vi, vaši drugari, vaši roditelji i roditelji vaših roditelja odnose prema resursima koje imamo danas.Oslanjamo se na vas da ćete nakon ovih obuka svojim porodicama i vršnjacima pomoći da osveste bitnost brige o energiji danas za vaše bolje sutra“, rekla je Lena Bratić.

 

Tim projekta “Bolja energija” već drugu godinu za redom uspešno organizuje seriju edukativnih radionica za mlade, sa ciljem podizanja svesti dece o važnosti i značaju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.