Градска општина Звездара и Удружење „Завичај“ од јула 2018. године спроводе пројекат „Бољи услови за живот интерно расељених лица и повратника на Звездари“ финансираног од стране Европске уније, који подразумева побољшавање услова за живот и економско оснаживање интерно расељених лица са Косова и повратника (по споразуму о реадмисији са ЕУ). Буџет пројекта је у укупном износу од око 283.000 евра, финансира га Европска унија, а са око 17.000 евра суфинансира Градска општина Звездара.

За унапређење услова становања пројектом ће бити додељено најмање 45 пакета помоћи у максималној вредности до 3.700 евра. На та средства додатно је Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије обезбедио додатни новац за још 4 пакета. Тренутно је проглашена прелиминарна ранг листа за 30 корисника, а ускоро ће бити расписан додатни јавни позив за преостале пакете помоћи.

Економско оснаживање циљне групе подразумева тренинге за самозапошљавање, које је већ похађало 33 корисника, као и доделу алата у врености до 2.000 евра за започињање или ширење сопственог бизниса, за највише 10 корисника.

У току је одлучивање о ранг листи за 10 корисника међу 17 пријављених. Након тога је предвиђено да 20 корисника добије подршку ментора за вођење своје предузетничке радње, у трајању од 6 месеци.

На приложеној фотографији заинтересовани могу видети на који начин Европска унија помаже интерно расељеним лицима и повратницима у осталим деловима Србије.