Година за нама била је изазовна и комплексна, али мислим да смо успели да одржимо нашу намеру и идеју, а то је да стварамо боље и квалитетније услове за живот становника Звездаре. Било је много проблема, али трудили смо се да их решавамо по приоритетима, а оно што је мени посебно драго јесте добра комуникација и сарадња с грађанима – каже за Борбу Владан Јеремић, председник ГО Звездара.

 

Који су најзначајнији пројекти који су обележели протеклу годину?

 

– Када је реч о инфраструктури, решили смо проблем који је био присутан пуних 18 година, а то је уређење чувеног Петог паркића. Грађани су се ујединили за очување те површине, на којој је претходна власт хтела да изгради стамбено-пословни комплекс. Она је сада оно што су грађани и желели – простор за децу и одмор старијих људи. Успели смо да, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика, урадимо рестаурацију Вуковог споменика, који је иначе и симбол Звездаре, а у плану је и уређење околног платоа. Такође, као друштвено-одговорна институција, издвојили смо средства и за реконструкцију фасаде на објекту полицијске станице Звездара, помогли смо и у асфалтирању улица, уређењу међублоковских површина, али и решавању комуналних проблема. Ту, пре свега, мислим на легалну канализациону мрежу, коју скоро трећина Звездаре нема. Драго ми је и да смо решили проблем неусловне и нелегалне продаје на Цветковој пијаци с обзиром на то да је постојала маса притужби да на пет минута од центра града имамо бувљак. Важно је и да напоменем да смо отворили први Информативно-услужни центар у Малом Мокром Лугу, што ће допринети становницима овог дела општине да за неке основне ствари не морају долазити до зграде Општине, већ све могу завршити у поменутом центру. Такође, помогли смо и реконструкцију амбуланте у Великом Мокром Лугу, набавили одређене апарате који су били потребни, а посебно ми је драго што је недавно отворено и одељење педијатрије у Малом Мокром Лугу.

 

Често истичете да су вам најдражи пројекти и активности они за децу. Шта све нуди Звездара својим најмлађим грађанима?

 

– Акције на које сам посебно поносан су подела беби-пакета добродошлице за све звездарске бебе и ауто-седишта за бебе. ГО Звездара је општина која је забележила највећи природни прираштај, што су и показали резултати најновијег пописа становништва. Прошле године отворен је нови вртић “Биберче”, а један од задатака нам је и да нове вртиће и школе отворимо у насељима Војвода Влаховић и Миријево. Када је реч о деци школског узраста, наша општина традиционално награђује све ђаке-прваке ранчевима за почетак школске године, којих је прошле године било 1.800, као и новчаним наградама све ђаке генерације и ученике освајаче награда на републичким такмичењима.

 

– Донета је скупштинска одлука о издвајању средстава за реконструкцију Астрогеодетског павиљона и за израду пројектно-техничке документације за уређење стаза у оквиру комплекса. Астрономска опсерваторија је јединствена институција и осећао сам обавезу да се ми, као ГО Звездара, на неки начин, одужимо овој установи јер и сама општина носи име по овој институцији.

 

Први волонтерски сервис у Београду

 

– Једна од ствари на које смо изузетно поносни је Волонтерски сервис, први те врсте у Београду, за помоћ најугроженијим старијим грађанима. Овог месеца обележава се 12 година његовог постојања и рада, а интересантно је да су међу волонтерима људи, како се каже, од осам до 88 година – истиче Јеремић.

 

Које пројекте спроводите када је област екологије у питању?

 

– Прошлу годину је обележила и реализација пројеката с Министарством за заштиту животне средине и Министарством за рударство и енергетику. Издвојио бих уградњу соларних панела за домаћинства и замену котлова на лож уље. У школи “Владислав Петковић Дис” и једној стамбеној заједници на Зеленом брду заменили смо стари котао и тај солитер се сада греје на пелет, што је еколошки много боље. Јако добру сарадњу имамо са ЈКП “Зеленило Београд”, које управо сада спроводи један од највећих инвестиционих подухвата, а то је уређење парковске површине, кутка за мирни одмор старијих суграђана на Коњарнику. Затим, ту је и пројекат пошумљавања у Малом Мокром Лугу, санација клизишта, отклањање депонија…

 

Добитник сте многих награда и признања. Можете ли да издвојите нека која вам посебно значе?

 

– Једно од најзначајнијих признања које сам у прошлој години добио је свакако признање Савета Европе за председника општине који је најнаклоњенији Ромима. Ово признање је потврда свих наших активности и реализације пројеката из претходне године који се тичу ромске популације. Признање које сам недавно добио, а које ми је посебно драго је и Грамата патријарха српског господина Порфирија у знак захвалности ГО Звездара на сарадњи са СПЦ.

 

Шта су ваши планови и очекивања за 2023?

 

– На седници скупштине у марту усвојићемо програм гасификације, што ће бити кључно за насеља попут Миријева, Зеленог брда, Малог и Великог Мокрог Луга, где заиста постоји велика потреба за тим. Олимп, као култно место где су многи спортисти начинили прве кораке, јесте комплекс коме желимо да вратимо стари сјај и учинимо га поново доступним ширем кругу наших суграђана. Канцеларија за младе је од ове године поново активирана, где ће млади људи моћи да развијају своје идеје кроз разне пројекте. Посебно ме радује реконструкција и проширење Булевара краља Александра, о чему се годинама прича, јер би се на тај начин растеретио један од највећих саобраћајних чепова у главном граду, и наставак Смедеревца. Међу националним пројектима који се одвијају на Звездари најважнији је, свакако, метро јер ће од 42 метро станице на прве две линије метроа њих шест бити на територији наше општине, чиме ћемо бити повезани са свим деловима града. Издвојио бих и почетак изградње најсавременије хале за Спортско друштво Раднички, један од најстаријих и најтрофејнијих клубова у Европи.

 

Борбом се долази до звезда

 

Шта бисте пожелели Борби за 101. рођендан?

 

– Пре свега, Борби захваљујем на сарадњи коју имамо. Борба је бренд који је обележио животе многих генерација. Садржај и оно чему посвећујете пажњу је за свако поштовање. Желим вам још много успешних година и наставак одличне сарадње с нашом општином. Људи који живе на Звездари су најближи звездама, а људи који раде за Борбу су најборбенији и, када се то споји, то је добитна комбинација јер борбом се долази до звезда.

 

Aутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

 

Објављено у: Часопис Борба 19/02/2023